Pluimveehouderij

Nieuws 3 reactieslaatste update:10 jun 2016

Vogelgriep in Friesland, vervoersverbod ingesteld

'Hopelijk blijft het hierbij ': dat zegt Martijn van Dam (EZ) over de in Friesland geconstateerde vogelgriep. Die kwam aan het licht door een melding van de pluimveehouder zelf. Van Dam spreekt verder van een 'grote klap' voor de boer en zijn gezin.

Bij een legkippenbedrijf in het Friese Hiaure (gemeente Dongeradeel) is vogelgriep vastgesteld van het type H7. Waarschijnlijk gaat het om een laagpathogene variant. De besmetting is aan het licht gekomen nadat de pluimveehouder zelf melding maakte van lichte uitval.

Van Dam: grote klap voor boer en gezin

Voor Staatssecretaris Martijn van Dam is het de eerste keer dat hij maatregelen moet aankondigen vanwege een uitbraak van aviaire influenza. Hij zegt dat het een grote klap is voor de boer en zijn gezin, aan wie hij sterkte wenste tijdens een overleg in de Tweede Kamer, waar Van Dam melding maakte van de uitbraak.

Herbevolking van een ander, enkele jaren geleden door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf. Foto: Mark Pasveer
Herbevolking van een ander, enkele jaren geleden door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf. Foto: Mark Pasveer

Pluimveebedrijf met vrije uitloop

Volgens de staatssecretaris is het een relatief geluk dat zich in de nabije omgeving van het legkippenbedrijf met vrije uitloop geen andere pluimveebedrijven bevinden. Over de oorzaak van de besmetting en over eventuele contacten met andere pluimveebedrijven in het recente verleden, kon Van Dam donderdagavond 9 juni nog geen mededelingen doen. "Dat wordt uitgezocht."

Martijn van Dam (EZ) in de Tweede Kamer. Foto: Roel Dijkstra
Martijn van Dam (EZ) in de Tweede Kamer. Foto: Roel Dijkstra

Het besmette bedrijf heeft twee stallen met respectievelijk 16.000 leghennen met vrije uitloop en 36.000 biologische legkippen. Alle dieren worden geruimd. Van Dam zegt bezorgd te zijn over de uitbraak. "Laten we hopen dat het hierbij blijft."

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ): 'Laten we hopen dat het hierbij blijft'

Verdenking van vogelgriep rees woensdag

De verdenking van de besmetting rees woensdag, naar aanleiding van de reguliere monitoring op vogelgriep. Het bedrijf heeft zelf onderzoek laten doen, daarbij werden aanwijzingen gevonden voor aanwezigheid van het virus. De verdenking werd donderdag bevestigd. Sinds donderdagmiddag geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf. Er bevinden zich geen andere pluimveebedrijven in de zone. De maatregelen zijn tenminste drie weken van kracht. Lees ook het (kortere) nieuwsbericht over dit onderwerp.

Sinds donderdagmiddag geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf. Er bevinden zich geen andere pluimveebedrijven in de zone. De maatregelen zijn tenminste drie weken van kracht.

Laatste reacties

  • Broederijbrok

    Kan iemand de neerslag gegevens over de laatste 14 dagen geven in Hiaure?

  • BoerHarm

    En de wilde vogeltrek

  • h.jacobs

    er is in de buurt een broedplaats van zwart roeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.