Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Uitbraak vogelgriep vermoedelijk door wilde vogels

De infectie met laagpathogene vogelgriep op een pluimveebedrijf in het Friese Hiaure is waarschijnlijk afkomstig van wilde vogels. Dat meldt de NVWA.

Het bedrijf heeft de afgelopen tijd geen contact gehad met andere pluimveebedrijven, laat de NVWA weten. 
De infectie met het virus werd donderdag 9 juni bevestigd, nadat de veehouder melding had gemaakt van verhoogde sterfte onder zijn dieren.

Ruimen bedrijf gestart

Vrijdagmorgen 10 juni is begonnen met ruimen van de 52.000 kippen. De NVWA verwacht de ruiming vrijdag af te ronden. Op het bedrijf waren 16.000 leghennen met vrije uitloop en 36.000 biologische legkippen aanwezig.

CVI meldt dat er jaarlijks tussen de 30 en 50 infecties met laagpathogene vogelgriep worden vastgesteld. Bij infecties met laagpathogene varianten van het H7 of H5-type worden extra maatregelen genomen. Deze virussen kunnen transformeren naar de gevaarlijkere hoogpathogene varianten.

Laatste reacties

 • PetervanKempen

  Op alle manieren wil men voorkomen dat het feit dat ganzen en smienten de dragers zijn, hier waarschijnlijk ook de infectie hebben overgebracht.
  Biologisch of scharrel houderij zijn dus zeker niet minder kwetsbaar dan intensieve houderij zoals de alternatieve sector vaak kwaadaardig insinueert.
  Onbeberkte opvang van winterganzen zoals zij dat voorstaan heeft wel degelijk schaduwzijdes............... vandaar de logica aantallen af te spreken voor op te vangen ganzen en het surplus door verjaging met afschot buiten de opvanggebieden te decimeren.

 • hylkema.l

  De ganzen houden zich niet aan de afspraken van de aantallen die de bestuurders afspreken. Provincie, Fryske Gea, en natuurmonumenten moeten eindelijk eens met goede aantallen handhaving komen. Zij zijn nu onbetrouwbare onderhandelaars.

 • wimschaap

  houd die kippen dan ook binnen

 • oeleboele

  als ik het goed heb waren de laatste uitbraken bij kippen die binnen zaten, dus................Wim schaap, dat zegt niets!

 • Bennie Stevelink

  @oeleboele, de laatste uitbraak kwam van watervogels die waren neergestreken in een gebied waar toevallig geen vrijloopkippen waren. Er kónden dus geen vrijloopkippen besmet worden omdat die er simpelweg niet waren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.