Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:22 jun 2016

'Oss niet bevoegd uitloopkip te verbieden'

De Dierenbescherming bekritiseert de gemeente Oss: die 'mag niet een onoverdekte buitenuitloop bij pluimveebedrijven verbieden'.

Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Oss is niet bevoegd om de onoverdekte buitenuitloop te verbieden; dat zegt althans Peter Verdaasdonk, directeur van de Dierenbescherming. Verdaasdonk heeft een brief gestuurd naar de bestuurders van de gemeente waarin de Dierenbescherming zich kritisch uitlaat over de plannen van gemeente Oss om in het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied op te nemen dat onoverdekte buitenuitloop bij pluimveebedrijven niet is toegestaan.

Oss wil kans op vogelgriep verkleinen

De gemeente wil op die manier de kans op vogelgriep verkleinen. De Dierenbescherming wijst erop dat regelgeving op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid bij de Rijksoverheid ligt, en de gemeente niet bevoegd zou zijn een maatregel in het bestemmingsplan op te nemen die directe gevolgen heeft voor het dierenwelzijn.

Dierenbescherming: Oss zet pluimveehouderij economisch op achterstand

Volgens de Dierenbescherming zet het plan van de gemeente de pluimveehouderij in de regio economisch op achterstand, doordat zij niet meer mee zouden kunnen doen aan het Beter Leven-keurmerk met twee of drie sterren. De directeur schrijft verder dat de gemeente geen adequate onderbouwing geeft voor de maatregel, waardoor deze in strijd is met het beginsel van behoorlijk bestuur, waarin staat dat een besluit goed gemotiveerd moet zijn. Bovendien lijkt Oss volgens de Dierenbescherming op geen enkele wijze minder verstrekkende maatregelen te hebben overwogen, zoals beplanting rondom en in het buitenverblijf om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan.

Twijfels over ruimtelijke relevantie

Ook juridisch zijn er kanttekeningen bij het voorontwerp van het bestemmingsplan zoals Oss dat heeft opgesteld en de bevoegdheid van de gemeente hiertoe. Advocaat Marieke Toonders van het Brabantse advocatenbureau Linssen CS wijst op de ruimtelijke relevantie van het bestemmingsplan. Zij zet vraagtekens bij diergezondheid als ruimtelijk relevant aspect. De Raad van State oordeelde vorige week in een zaak rondom een omgevingsvergunning van een Brabants varkensbedrijf dat dierenwelzijn geen relevant aspect was bij de beslissing omtrent de vergunningsaanvraag.

Daarnaast kun je je afvragen of het overkappen van de buitenuitloop wel realistisch is, aldus Toonders, waardoor dit in strijd zou kunnen zijn met het evenredigheidsbeginsel dat zegt dat de nadelige gevolgen van een besluit het algemeen belang hiervan niet mogen overtreffen.

Ook GroenLinks in Oss gekant tegen verbod op buitenuitloop

In de Gemeente Oss is ook kritiek op het nieuwe bestemmingsplan. Afgelopen week startte de lokale afdeling van GroenLinks een petitie tegen een verbod op biologische en vrije-uitloopkippen in de gemeente.

Eén reactie

  • agrieehollande

    De gemeente is wel bevoegd als het ruimtelijk relevant is.

    Dan is geen actie groep zoals 'minder vee' in brabant nog bevoegd is te willen op grond van dierenwelzijn of gezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.