<em>Foto: Hans Prinsen</em> PluimveeNieuws

Deens succes bij onbehandelde snavels door opfok

De sleutel tot succes van het houden van onbehandelde hennen ligt in de opfok. Dat blijkt uit een studiereis van pluimveehouders naar Denemarken.

De groep pluimveehouders was op reis naar Denemarken gegaan in het gezelschap van vertegenwoordigers van voerleverancier De Heus en van een afvaardiging van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Met als doel: kennis opdoen over het houden van onbehandelde leghennen.

Succesfactoren bij onbehandelde hennen

Een van de bevindingen was, zoals gezegd, dat een succesvolle opfok bepalend is voor een probleemloze overzetting naar de legperiode. Daarnaast blijken gepelleteerd voer, veel afleiding door stro, pikstenen, luzerne en een lagere bezetting soelaas te bieden.

Meer problemen bij bruine hennen

In Denemarken blijken de problemen groter te zijn bij bruine hennen dan bij witte kippen. De Deense pluimveehouderij produceert voornamelijk voor de lokale markt en zijn door de afzet genoodzaakt om eieren van onbehandelde hennen te leveren. De pluimveehouders ontvangen geen extra toeslag hiervoor.

Denemarken heeft sinds een drietal jaren ervaring met onbehandelde hennen, en ze hebben daar goed naar Zweden gekeken, waar de pluimveehouderij al 20 jaar met onbehandelde hennen werkt.

Beheer
WP Admin