Pluimveehouderij

Nieuws

Britten blijven gek op Hollandse kip

Het totale verbruik van kip en kalkoen in Groot-Brittannië is vorig jaar met 8% toegenomen, naar ruim 2,3 miljoen ton. De eigen productie steeg 3%. De rest werd geïmporteerd.

De grote consumptie van kip is goed nieuws voor Nederlandse bedrijven. Nederland is namelijk de belangrijkste leverancier. Dat staat te lezen in het Poultry Yearbook van de koepel voor de Britse schappen AHDB. Groot-Brittannië moest vorig jaar 939.000 ton van dit soort vlees en producten invoeren, dat is acht procent meer dan in 2014. De eigen Britse export daalde door dat alles met niet minder dan 16 procent naar 323.000 ton. Door die ontwikkelingen nam de zelfvoorzieningsgraad af naar 73%, het laagste niveau in de afgelopen vijf jaar.

Britten na Polen grootste kippenproducent in Europa

De Britten hebben de productie van kip de laatste jaren wel voortdurend opgevoerd. Zo werden vorig jaar 930 miljoen vleeskuikens geslacht, dat is ruim drie procent dan in de twee voorafgaande jaren en bijna een kwart meer dan de 760 miljoen die er in het jaar 2000 naar de slachtlijn gingen. Aan kip werd daarmee 1,42 miljoen ton geleverd terwijl dat 15 jaar eerder nog maar 1,16 miljoen ton was. Het gemiddeld geslacht gewicht van de dieren schommelt daarbij al enkele jaren rond de 2,22 kilo. De Britten zijn daarmee de op Polen na grootste kippenproducent van Europa, voor Duitsland en Spanje.

Diepvrieskip

Wat de import betreft, gaat het bij 438.000 ton om vers en diepvries kip en kippenvlees. Daarvan kwam vorig jaar 190.500 ton ofwel 43 procent uit ons land. De Nederlandse export naar de Britse markt lag daarmee ook weer 7% hoger dan in de twee voorafgaande jaren. Op grote afstand komt Polen met 65.500 ton gevolgd door Ierland dat 38.100 ton kip en kippenvlees aan de Britse buren kon leveren terwijl Duitsland en België ieder voor rond de 30.000 ton in de boeken staan. Bij de invoer van kipproducten (processed poultry) staat Thailand veruit bovenaan, want dat kon vorig jaar 127.200 van de totaal ingevoerde 336.400 ton leveren. De tweede leverancier is op grote afstand Brazilië met 42.200 ton terwijl ons land hier derde is met bijna 39.800 ton.

Brit koopt in winkel liefst kip uit eigen land

Die 'buitenlandse' kip belandt meestal niet als zodanig in de Britse winkels. Ook bij kip gaat de voorkeur van de Britten uit naar product uit eigen land, dat dan ook duidelijk als zodanig gemarkeerd in de koelschappen ligt. De kip uit ons land en van andere buitenlandse aanvoerders gaat voor het grootste deel naar de verwerkende industrie, de horeca en wat de Britten verder de catering noemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.