Pluimveehouderij

Nieuws 3090 x bekeken 2 reacties

Vlaamse Boerenbond: snavel behandelen is kip ontwapenen

Het behandelen van snavels van leghenkuikens met behulp van infrarood is een welzijnsbehandeling. "Snavelbehandeling is het ontwapenen van de hennen", zegt Wouter Wytynck, secretaris van sectorvakgroep pluimvee van Vlaamse belangenbehartiger Boerenbond.

Wytynck was donderdag 26 mei in Eersel (N.-Br.) een van de middagvoorzitters tijdens het Pluimvee Symposium Leg. Hij kreeg er de gelegenheid om het standpunt van zijn organisatie over (het verbod op) snavelbehandeling van leghennen voor het voetlicht te brengen. De Boerenbond vindt snavelbehandeling een welzijnsbehandeling. Snavelbehandeling wordt toegepast opdat de legkippen vrij zijn van ongemak, pijn, verwonding en ziekte en vrij zijn van angst en stress.

Hij noemde het niet behandelen van de snavel van hennen 'schuldig verzuim'. Het verbieden van snavelbehandeling is volgens Wytynck 'een probleem creëren als de oplossing nu reeds op punt staat'. Hij vroeg zich af: "Waarom heeft men een probleem met het diervriendelijk afdoden van eendagshaantjes, maar niet met de marteldood van leghennen.''

Aan ongekapte snavels kleven risico's

Wytynck bepleitte het 'pacifistische model' (IR-snavelbehandeling) boven het model van de 'gewapende vrede' (ongekapte snavels), want aan dat laatste model zitten grote risico's. Volgens de belangenbehartiger wijst onderzoek uit dat er bij niet-snavelbehandelen grote problemen zijn te verwachten en leert de praktijk dat er grote problemen zijn.

Economische schade van niet-snavelbehandelen

Hij becijferde de economische schade van niet-snavelbehandelen in Nederland op uitval van 2,5 miljoen hennen. Als gevolg daarvan een productieverlies van 400 miljoen eieren, plus verlies van een half miljard eieren als gevolg van stress. De totale schade schat hij in op €60.000, gemiddeld per bedrijf. Dit komt voor rekening van de pluimveehouders, want de overheid en burger/consument gaan dit niet betalen. Wytynck riep op de regelgeving om te keren en KAT de rug toe te keren.

Overigens vinden dierenwelzijnsorganisaties in België snavelbehandeling niet zo'n issue, aldus Wytynck. Belplume (Integrale Kwaliteitsbeheersing Braadkip) overweegt snavelbehandeling (voor vleeskuikenouderdieren) op te nemen in het lastenboek.

Laatste reacties

  • Cornelis61

    Mee eens.

  • Barneveldsei

    Helemaal mee eens, maar hoe kunnen de anti dier organisaties dan dieren leed filmen. Juist, via de wetgeving dierenleed stimuleren en bevorderen. Dan groeit het de veehouder boven het hoofd en raakt het de ziel van de veehouder. Zo moet de veehouder wel stoppen of de stoppen vliegen er door. Dit is wat de anti dieren activisten willen.

Of registreer je om te kunnen reageren.