Pluimveehouderij

Nieuws 2905 x bekeken

Verschijnselen Marek bij conceptkuikens

Bij vleeskuikenconcepten waarbij dieren ouder worden dan 42 dagen dienen pluimveehouders rekening te houden met klinische verschijnselen van de ziekte van Marek. Daarvoor waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

In de afgelopen maanden heeft de GD tweemaal de ziekte van Marek gediagnosticeerd bij vleeskuikens, naar aanleiding van pluimveedierenartsen die aangaven klinische verschijnselen van de ziekte waar te nemen. In beide gevallen ging het om kuikens van een trager groeiend ras. De koppels waren respectievelijk 29 en 47 dagen oud. In het eerste koppel konden locomotieproblemen verklaard worden door een combinatie van de aanwezigheid van het herpesvirus dat Marek veroorzaakt, als door bacteriële botontsteking. Bij het oudere koppel werd naast het virus dat tot Marek leidt geen andere oorzaak ontdekt die kon leiden tot klinische verschijnselen.

Bewegingsstoornissen

Bij de klassieke vorm van de ziekte van Marek treden vaak bewegingsstoornissen op, doordat zenuwen in het lichaam van de kuiken aangetast worden. Daarnaast is een acute variant die zich kenmerk door hoge uitval, zonder andere symptomen. Het virus dat Ziekte van Marek veroorzaakt is algemeen voorkomend. Commercieel pluimvee wordt in de broederij geënt tegen de ziekte. Uitbraken van de ziekte bij vleeskuikens zijn uitzonderlijk volgens de GD. Klinische verschijnen van de ziekte zijn bij reguliere kuikens niet waarneembaar voordat deze geslacht worden.

Lees meer over de ziekte van Marek op de engelstalige website World Poultry.

Of registreer je om te kunnen reageren.