Pluimveehouderij

Nieuws

Problemen voor vleesbedrijf Bernard Matthews

Bernard Matthews, een van de grootste Britse pluimveevleesfabrikanten en de grootste in Europa op het gebied van kalkoenen, is in financiële problemen geraakt. Het bedrijf met 2.000 werknemers heeft de betaaltermijn aan leveranciers eenzijdig verlengd en kan vertrekkende personeelsleden de met hen afgesproken vertrekpremie niet betalen.

Bernard Matthews is in 2007 getroffen door een ernstige uitbraak van vogelgriep die afkomstig bleek van een van zijn vestigingen in Roemenië. Die uitbraak en vooral de gebrekkige aanpak ervan leidde tot veel negatieve publiciteit.

Sindsdien is het bedrijf er nog niet in geslaagd in enig jaar winst te maken. In het laatste boekjaar werd weer een verlies geleden van €4,6 miljoen. Bovendien verliest Matthews voortdurend terrein aan de concurrentie waardoor vorig jaar de omzet weer met bijna €40 miljoen is gedaald naar net €350 miljoen.

Ook heeft dit bedrijf net als collega's in de Britse pluimveesector te kampen met de voortdurende campagne tegen campylobacter die breed in de media wordt uitgemeten en de consument wat huiverig maakt om kip of kalkoen te eten.

Ernstige betalingsachterstanden

Dat alles heeft inmiddels geleid tot ernstige betalingsachterstanden, waarbij sommige leveranciers al tonnen tegoed hebben. Kort geleden is ook meegedeeld dat bij een vestiging 30 arbeidsplaatsen verdwijnen. Vorig jaar heeft Bernard Matthews een nieuw managementteam aangesteld terwijl een van de geldschieters nog eens enkele tientallen miljoenen in het bedrijf heeft gepompt.

Een woordvoerder ontkent echter dat er problemen zijn: ''Bernard Matthews is een gezonde, goed geleide onderneming, het is hier 'business-as-usual'.''

Of registreer je om te kunnen reageren.