Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Nieuwe criteria Beter Leven-kip

De Dierenbescherming heeft een concept voor nieuwe criteria voor het Beter Leven-keurmerk voor pluimvee gepubliceerd.

In de aangepaste criteria is onder andere opgenomen dat veebedrijven aangesloten dienen te zijn bij een door de Stichting Beter Leven keurmerk goedgekeurde ketenregisseur, dat het gebruik van stroomdraden niet is toegestaan en dat stalllen minimaal eens in de vijf jaar een Agro Elektra Inspectie moeten laten uitvoeren met het oog op brandveiligheid. De geplande wijzigingen worden voorgelegd aan deelnemers van het keurmerk, die tot 31 mei schriftelijk kunnen reageren op de voorgestelde wijzigingen.

Nog geen milieucriteria

Milieu-eisen maken geen onderdeel uit van de nieuwe criteria. Gesprekken hierover met stichting Natuur en Milieu zijn nog volop gaande, zo zegt woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming. In het najaar kunnen milieucriteria worden toegevoegd aan de voorwaarden voor deelname aan het Beter Leven-keurmerk, verwacht hij. Ook criteria voor het transport van uitgelegde hennen die de Dierenbescherming wil opnemen in de eisen voor het keurmerk staan niet in het concept. Naar verwachting zal dat langer op zich laten wachten, aldus Dorland, omdat er in de praktijk wel mogelijkheden moeten zijn voor het bedrijfsleven om dergelijke criteria ook daadwerkelijk uit te voeren.

De Dierenbescherming kondigt aan in de loop van het jaar ook de overige normen voor het Beter Leven-keurmerk aan te zullen passen, waaronder de criteria voor varkens, runderen, kalveren en slachterijen.

Bekijk de voorstellen voor herziening van de criteria via de site van de Dierenbescherming. Daar staan concepten voor criteria voor leghennen en vleeskuikens met 1, 2 en 3 sterren van het Beter Leven-keurmerk.

Laatste reacties

  • chila

    meer eisen = meer geld !?

  • douweh

    Het houdt nooit op.
    Regels, regels, regels........

Of registreer je om te kunnen reageren.