Pluimveehouderij

Nieuws 2192 x bekeken 1 reactie

NVP uit zorgen TTIP en etikettering bij Kamerleden

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft een brief naar de vaste commissie van landbouw van de Tweede Kamer gestuurd, waarin de vakbond zijn zorgen uit over zowel de ontwikkelingen rondom vrijhandelsverdrag TTIP en voor de etikettering van pluimveeproducten.

NVP-voorzitter Hennie de Haan vraagt de commissieleden kritisch te zijn wanneer gesteld wordt dat zaken met de sector overlegd zijn. Ze wijst op de motie van SGP-kamerlid Elbert Dijkgraaf om landbouw buiten TTIP te houden. Kritiek via protestacties van onder andere de NVP, NVV, NMV en LTO Varkenshouderij tegen het akkoord, werd verworpen nadat minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) in het debat stelde dit niet als het geluid van de landbouw te zien, gezien de verklaring van LTO Nederland. Als kennis van en overleg met de gehele agrarische sector wordt afgedaan door met één of enkele LTO-bestuurders van gedachten te wisselen, staan de verschillende en veelal kleinere agrarische sectoren buiten spel, aldus De Haan.

Herkomst duidelijk op etiket

De NVP vraagt de commissieleden daarnaast te pleiten voor duidelijke EU-etiketteringsvoorschriften. Een correcte definitie van land van herkomst maakt dat de consument duidelijk is dat het land van herkomst van dieren, en het land waar een product verwerkt is, kan verschillen. Daarnaast is duidelijkheid over de controle op kwaliteit en voedselveiligheid bij voedselproductie van geïmporteerde grondstoffen. De pluimveevakbond zegt 'geluiden te horen' dat geïmporteerd pluimveevlees uit Oekraïne niet zelden besmet zou zijn met residuen en besmettingen met onder andere salmonella. Vanwege de vrees dat dergelijke producten na bewerking als 'Nederlands product' op de markt komen, bepleit de NVP duidelijkere etiketteringsvoorschriften.

Eén reactie

 • jehanvankroaks

  Minister koenders is ook een lullo 1e klas.

  En als hij niet snapt waarom, komt hij maar een keer langs voor een goed gesprek op onze studieclub.
  Maar ook dan zal hij zich er op voorhand met eenzelfde reactie vanaf maken vrees ik.
  Waarom? Zelfde verhaal als met Ebru Umar.
  Scoren..... ten koste van.

Of registreer je om te kunnen reageren.