Pluimveehouderij

Nieuws

Misstanden in Franse pluimveehouderij

De regionale autoriteiten van het Franse departement Ain hebben een pluimveehouderij gesloten, nadat actiegroep L214 een video met misstanden openbaar had gemaakt. De 300.000 kippen en kuikens worden geslacht of aan derden verkocht.

De video toont geheel of deels kaalgeplukte dieren, kippen met uitgepikte ogen en kadavers tussen de nog levende kippen. Volgens de prefet van Ain is dat te wijten aan de slechte financiële situatie waarin het bedrijf, Gaec du Perrat, verkeert. ''Deze pluimveehouderij verkeert in ernstige economische moeilijkheden, waardoor het aantal werknemers niet voldoende is om de dagelijkse taken goed uit te voeren. Ook de milieueisen kunnen er niet worden gerespecteerd.'' Het bedrijf krijgt nog de kans de situatie drastisch te verbeteren, maar wordt anders aangeraden faillissement aan te vragen.

Matines heeft alle banden met leverancier verbroken

Het bedrijf leverde eieren aan Matines, het grootste eierbedrijf van Frankrijk dat eigendom is van Groupe Avril. Matines noemt de video in een verklaring 'verpletterend' en stelt dat de 'onaanvaardbare omstandigheden op geen enkele manier recht doen aan het welzijn van de kippen'. Het bedrijf heeft daarom direct alle banden met de leverancier verbroken en ook al in de winkels liggende eieren van Gaec du Parret teruggeroepen.

Het is de eerste keer dat L214 met opnamen uit een pluimveebedrijf naar buiten komt. In de afgelopen maanden heeft de actiegroep wel een aantal video's over misstanden in slachthuizen naar buiten gebracht. Die abattoirs zijn daarop direct gesloten, terwijl minister van landbouw Le Foll een inspectie van alle slachthuizen in Frankrijk heeft gelast.

Of registreer je om te kunnen reageren.