Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Ministerie stopt verdere ondersteuning In Ovo

Nu de techniek van In Ovo om in het ei het geslacht van het kuiken te bepalen lukt, stopt het ministerie van Economische Zaken met ondersteuning van het project.

"Ik ben zeer verheugd, dat de aanzet die mijn ministerie heeft gegeven, wordt opgevolgd en dat private partijen de verdere doorontwikkeling naar de praktijk en marktintroductie zelf oppakken", schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het is het Leidse bedrijf In Ovo gelukt om in het laboratorium het geslacht van embryo's in het ei te bepalen op dag 9 van de broedperiode. "Dit is een unieke wetenschappelijke vinding", aldus Van Dam. De methode kan het doden van mannelijke kuikens voorkomen.

Apparatuur

In de volgende fase van het project wordt het systeem van het laboratorium naar de praktijk gebracht. Het gaat om de ontwikkeling van apparatuur voor de broederijen waarin verschillende processen worden gecombineerd, waaronder monstername, screening/metingen en sorteren van de eieren, hetgeen allemaal op een hoge snelheid plaats moet vinden. De inzet van de betrokken partijen is om begin 2018 een operationeel systeem op de markt te brengen.

Eén reactie

  • b.brink1

    Zo je opnieuw hoe innovatief de hele sector is en er serieus gewerkt wordt aan de maatschappelijke problematiek. Diepe buiging.

Of registreer je om te kunnen reageren.