Pluimveehouderij

Nieuws

ABN Amro: lichte groei pluimveesector

ABN Amro verwacht voor de pluimveesector in 2016 nog een lichte groei van de omzet van ongeveer 1%. In 2015 heeft de pluimveesector het jaar positief afgesloten met een gemiddelde rentabiliteit van 5,5%.

Vooral de legpluimveesector kende in 2015 een goed jaar met een rendement van 8%, mede veroorzaakt door goede exportkansen en vraag vanuit de Verenigde Staten. Ook de vleeskuikensector kende in 2015 een positieve trend in export.

Analisten van de bank verwachten dat de groei in de pluimveesector langzaam voorbij is. Kostprijsefficiënt produceren blijft daarom een belangrijk speerpunt voor de sector om voldoende rendement te kunnen behalen.

Aantal bedrijven blijft krimpen

De schaalvergroting in de pluimveehouderij zet al een aantal jaren door, met een hoogtepunt in 2015 van ruim 106 dieren. Een toename van 4% tegenover 2014. In de vleeskuikensector is de schaalvergroting in de laatste jaren sneller toegenomen dan in de leghennensector, aldus de bank. Het aantal bedrijven blijft wel krimpen; in 2015 kende Nederland nog 2.048 pluimveebedrijven tegenover 2.800 bedrijven in 2005.

Of registreer je om te kunnen reageren.