Pluimveehouderij

Nieuws

Verwijderen nekvel ondermijnt testen op campylobacter

De Britse voedselveiligheidsdienst Food Standards Agency (FSA) heeft haar langlopende testprogramma voor campylobacter stopgezet. De resultaten zijn minder betrouwbaar nu veel winkeliers kip zonder nekvel verkopen.

Dat is op zich goed omdat het de besmetting terugdringt, maar het geeft ons een probleem met onze analyses, meldt de FSA. De Britse dienst voert samen met de pluimvee-industrie en de supermarkten al jaren campagne om de besmetting met campylobacter op kip terug te dringen. In dat kader publiceert de FSA elk kwartaal het besmettingsniveau in kip van de verschillende supermarkten. Dat is gebaseerd op metingen van het nekvel omdat daar de meeste campylobacter te vinden is.

Testen moeilijker door verschillende hoeveelheden nekvel

In het kader van de campagne eisen steeds meer supermarkten dat de kippenleverancier dat nekvel nu juist verwijderd. Dat levert de FSA grote praktische problemen op. Volgens een woordvoerder van de FSA is het prima nieuws voor de consument: "Maar het feit dat de kipmonsters nu verschillende hoeveelheden nekvel hebben, maakt het onmogelijk de verschillende winkelbedrijven op een eerlijke manier met elkaar te vergelijken.'' De FSA bekijkt of er andere testmethoden mogelijk zijn en hoopt tegen de zomer weer met haar onderzoek door te kunnen gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.