Pluimveehouderij

Nieuws

'Sanitaire leegte' in strijd tegen vogelgriep

Bijna 4.000 eenden-, ganzen- en kippenbedrijven in het zuidwesten van Frankrijk staan de komende tijd leeg. In die 'sanitaire leegte' moeten de bedrijven gereinigd en gedesinfecteerd worden, in een poging de vogelgriep onder controle te krijgen. Na drie weken leegte mogen de bedrijven alleen kuikens binnenhalen van goedgekeurde bedrijven.

In dit deel van Frankrijk zijn sinds de eerste ontdekking eind november 77 gevallen van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Eerder deze maand werd weer een besmetting geconstateerd in de regio Tarn. Om de epidemie uit te roeien, heeft het ministerie van Landbouw alle betrokken bedrijven opgedragen drie weken lang geen dieren te houden. Dat moet in de hele regio gebeuren vanaf 2 mei, als ook de laatste dieren vetgemest en geslacht zijn. Het ministerie heeft de afgelopen weken een intensieve voorlichtingscampagne met 282 bijeenkomsten gehouden om de fokkers gedetailleerde informatie te geven.

Bioveiligheid

Vanaf 16 mei kunnen de gereinigde bedrijven weer kuikens kopen. Die mogen alleen afkomstig zijn van bedrijven waar de bioveiligheid is gecontroleerd en goedgekeurd door de inspectiedienst van het ministerie. Bovendien moeten de eenden- en ganzenfokkerijen zelf voldoen aan hogere eisen op dit gebied dan voorheen.

Lees alles over vogelgriep in Frankrijk in dit overzicht

Of registreer je om te kunnen reageren.