Pluimveehouderij

Nieuws 2443 x bekeken

'Oppassen met antibiotica-vrije kip'

Het inzetten van antibiotica bij pluimvee moet een optie blijven wanneer dit voor de gezondheid en het welzijn van een dier noodzakelijk is, zelfs wanneer marketing en consumenten anders wensen.

Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse vereniging van aviaire pathologen (AAAP), waar onder andere pluimveedierenartsen en pluimveeonderzoekers in verenigd zijn. In Amerika zijn steeds meer grote retail- en horeca-ketens die aankondigen alleen nog antibiotica-vrije kip op het menu te willen, uit koppels waar nooit antibiotica bij is ingezet.

Vrees voor verlies 'antibiotica-vrije' status

De AAAP-leden vrezen dat boeren te terughoudend zullen worden met het inzetten van antibiotica in een koppel, om de 'antibiotica-vrije' status te behouden. De organisatie pleit er daarom voor niet volledig te stoppen met het gebruiken van antibiotica, maar het gebruik minimaliseren. De inzet van antibiotica moet onderdeel van een door een dierenarts opgesteld behandelplan kunnen blijven maken, zegt AAAP.

Of registreer je om te kunnen reageren.