Pluimveehouderij

Nieuws 3261 x bekeken

Opnieuw acute snot besmetting Gelderland

In de provincie Gelderland is opnieuw een besmetting van acute snot op een commercieel pluimveebedrijf vastgesteld, zo maakte de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) vrijdag bekend.

Het gaat om een bedrijf in het postcodegebied 67: de regio Ede, Wageningen, Barneveld. Bedrijven in de directe omgeving zijn geïnformeerd over de uitbraak via pluimveekoepel Avined.

Verbanden niet uit te sluiten

Begin april werd ook al een besmetting met Acute snot, oftewel Coryza, in ditzelfde gebied vastgesteld. Eventuele verbanden tussen de besmette bedrijven zijn op dit moment niet uit te sluiten, noch te bevestigen meldt de GD. Het is bovendien de derde Coryza-besmetting op een commercieel pluimveebedrijf in een maand tijd. Op een pluimveebedrijf met uitloop ten zuidwesten van Groningen werd half april Coryza geconstateerd.

Hygiënemaatregelen

De GD adviseert pluimveehouders de hygiënemaatregelen strikt te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen. Een koppel dat eenmaal besmet is met de bacteriële infectieziekte blijft drager, waardoor er ook besmettingsgevaar is voor bedrijven in de omgeving.

De GD heeft flyers gepubliceerd met meer informatie over de verschijnselen van een Coryza-infectie bij legpluimveekoppels en reproductiekoppels en wat te doen als een koppel besmet blijkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.