Pluimveehouderij

Nieuws 5 reactieslaatste update:29 apr 2016

Oekraïens MHP opent uitsnijderij in Nederland

Het Oekraïense pluimveebedrijf Myronivsky Hliboproduct (MHP) gaat een uitsnijderij in Nederland openen, samen met het Nederlandse vleeshandelsbedrijf Jan Zandbergen. Dat bevestigt Anastasiya Sobotuyk, directeur investor relations en internationale communicatie bij MHP.

MHP is het grootste vleeskuikenbedrijf in Oekraïne, met een jaarlijkse productie die ruim 50 procent van de totale Nederlandse vleeskuikenproductie evenaart. In 2015 produceerde de integratie 566.600 ton kippenvlees.

Het bedrijf wil op dit moment nog geen verdere details delen over de nieuwe vestiging in Nederland omdat MHP beursgenoteerd is. "Ik kan wel zeggen dat Nederland al jaren een partnerland is van ons," zegt Sobotuyk in een reactie. "Machinerie, kennis, state of the art techniek en ingrediënten, MHP investeert al sinds lange tijd in de Nederlandse economie." Het bedrijf maakt in Oekraïne onder andere gebruik van Nederlandse slachtmachines, verpakkingstechnologie en broedmachines, en is mede-gefinancierd door Nederlandse banken.

Meer connecties met Nederland

De nieuwe stap op de Nederlandse markt staat niet op zich. Eerder dit jaar sloot MHP een overeenkomst met de Gezondheidsdienst voor Dieren om de diergezondheid op het bedrijf te handhaven en verbeteren. MHP richt zich voor export onder andere op de Europese markt en het Midden-Oosten, nu de export naar verschillende voormalige Sovjet-landen flink is teruggelopen. In 2015 groeide de totale omzet van de export naar Europa met 65 procent ten opzichte van 2014. Nederland behoort tot de belangrijkste afnemers.

Heffingsvrije export

Via het associatieverdrag met Oekraïne mag een beperkte hoeveelheid pluimveevlees zonder heffing naar Europa geëxporteerd worden. Daarvoor zijn twee quota: een volume van 16.000 ton pluimveevleesdelen (vers of bevroren) en één van 20.000 ton voor hele, diepgevroren kip. Het eerste wordt ieder kwartaal volledig benut, het tweede tot zover dit jaar niet omdat er amper vraag naar is op de Europese markt.

MHP-directeur Yuriy Kosyuk is alles behalve blij met de toegewezen quota, liet hij begin dit jaar in een interview met het Oekraïens-talige Voice of America weten, omdat het slechts een fractie is van de totale Oekraïense pluimveevleesproductie (1,3 procent). MHP zelf exporteerde afgelopen jaar 132.080 ton pluimveevlees, waarvan 27.285 ton naar Europa.

Foto

 • Oekraïens MHP opent uitsnijderij in Nederland

Laatste reacties

 • marco-vdb

  Lees het stukje in World Poultry er even bij. Dan lees je de ware achtergrond van deze stap van MHP. Een publicatie van alweer 3 dagen geleden. Boerderij heeft er lang over gedaan om een beslissing te maken of ze dit nieuws wel zouden brengen. De kern van dit nieuws, het omzeilen van import quota, komt echter niet aan de orde in dit artikel.

 • mtseshuis

  boeven, laat NVWA daar maar eens zware controles gaan uitvoeren..

 • Kippenpraat

  Is dit nu de toekomst voor ons ( en onze kinderen) . Onze voedsel keten in de voortuin van Rusland gefinancierd door de Nederlandse (boeren) bank. En dat allemaal in een corrupt land. En als je de Wold Poultry gelezen hebt kijk ook es op corriere.it van 4-4-2016. Hoe dom zijn we.

 • fietskip

  Het is de bedoeling van de politiek om voedsel goedkoop te houden ondanks de veel te strenge regels in ons eigen land. Ze moeten nog alleen wakker worden dat ze zo ook de eigen economie onderuit halen. WORD EENS WAKKER POLITIEK.

 • ginototte

  Over 10-20 jaar lopen hier enkel nog een paar natuurkippen rond voor de beeldvorming van een kip bij de consument. De bulk aan producten komt dan uit Rusland, Oekraïne, China, etc.
  Hoe het dan wordt geproduceerd zal de consument dan een zorg zijn, want niemand die het daar durft te controleren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.