Pluimveehouderij

Nieuws 4146 x bekeken 7 reacties

Kalkoensector herkent zich niet in Wakker Dier-rapport

De kalkoenhouderij herkent zich niet in de aantijgingen die Wakker Dier in het rapport 'Kalkoenleed in Nederland' doet. Dat zegt Theo Coumans, voorzitter van de LTO/NOP kring kalkoenhouders in reactie op het rapport dat Wakker Dier vrijdag 22 april publiceerde.

In het rapport schetst de dierenwelzijnsorganisatie een beeld van de 'plofkalkoen': dieren die door snelle groei en slechte leefomstandigheden met allerlei welzijnsproblemen kampen. Daarnaast bekritiseert Wakker Dier de sector onder meer over problemen met de ziekte Blackhead, verenpikkerij en hoog antibioticagebruik. Volgens Coumans herkent de sector zich niet in aantijgingen over beenwerk en pootblaren. "Veel informatie is gehaald uit het rapport Leenstra uit 2009, dat was destijds al achterhaald. Dieren waren toen al veel robuuster, en op dit moment zijn ze eerder te actief, ze vliegen de stal door."

Geen afzet voor Beter Leven-kalkoen

Coumans vindt het jammer dat Wakker Dier geen contact heeft gezocht met de kalkoensector zelf, zodat deze kon laten zien hoe het er daadwerkelijk aan toegaat in de kalkoenhouderij. Zo wordt in het rapport, dat zich baseert op verschillende wetenschappelijke onderzoeken vanaf de eeuwwisseling, diverse uitspraken op Boerderij.nl alsmede internationale onderzoek, ook gesteld dat de sector problemen zelf in stand houdt door geen robuustere dieren in te zetten. "Kalkoenhouders zijn heel positief over een Beter Leven-keurmerk voor kalkoenen," zegt Coumans, over het keurmerk van de Dierenbescherming waarvoor trager groeiende rassen gebruikt moeten worden. "Maar afnemers laten het afweten. Je moet produceren waarvoor afzet is."

Brandbrief naar staatssecretaris Van Dam

Wakker Dier heeft een brandbrief naar staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken gestuurd, en wil dat Nederland nog dit jaar strengere eisen gaat stellen aan de kalkoenhouderij. "Er moet paal en perk gesteld worden aan de groei van de dieren, en de leefomstandigheden moeten snel en drastisch verbeterd worden," zo schrijft de organisatie. Van Dam zei in maart in een toespraak voor de Eurogroup for Animals dat hij Europese welzijnsregels wil voor onder andere de kalkoenhouderij, uiterlijk in 2030. Dat is wat Wakker Dier betreft niet snel genoeg. Europese welzijnseisen voor de kalkoensector juichen de Nederlandse kalkoenhouders van harte toe zegt Coumans. Als exporterend land heeft Nederland te maken met eisen van verschillende landen, gelijke regels in de EU zouden tot een gelijker speelveld leiden.

Sector ook ongelukkig over Blackhead

Wakker Dier uit in het rapport daarnaast kritiek op de Blackhead-problematiek waar de kalkoensector al jaren mee worstelt. De organisatie verwijt de sector geen oplossing te hebben gevonden. Afgelopen jaar zijn er op 6 van de 40 kalkoenbedrijven die Nederland telt Blackhead-uitbraken geweest. "Daar zijn we zelf ook ongelukkig over," zegt Coumans. De kalkoenhouders hebben het ministerie van Economische Zaken gevraagd om ontheffing voor de inzet van een antibioticum. Coumans wijst erop dat de Blackhead-besmettingen echter niet systeem gerelateerd zijn. "Blackhead komt ook voor bij hobbydieren en op kinderboerderijen."

Laatste reacties

 • deB.


  Natuurlijk, de volgende potentiële slachtoffers gevonden door het clubje zelfingenomen mensen, zonder enige kennis uit de praktijk!

  Ga eens een beroep uitoefenen, stelletje

 • pantass

  Er zijn in nederland geen kalkoenslachterijen meer. Alles gaat naar duitsland. Het is dus ook niet controleerbaar of het kalkoenvlees wat hier in de winkels word aangeboden, ook daadwerkelijk afkomstig is van nederlandse "antibioticavrije" kalkoenen. WD kan dat dus wel eisen, maar als het niet betaald word aan de andere kant van de palen, houd het dus al op.
  Dit is een goed voorbeeld van het onbenul wat er bij WD heerst. Nederland is niet de wereld en de wereld is niet nederland. Ook al zou nederland in dit geval weer het beste jongetje van de klas willen spelen, en een antibioticavrije kalkoensector ambieeren, dan nog is niet zeker dat dat zelfde duurdere vlees terug komt in de schappen van de nederlandse retail.

  Ik hoop dat van Dam niet te gevoelig is voor deze aantijgingen en beseft dat dit een Ned/ Duitse kwestie is en dat WD niet dus altijd maar in zn gelijk kan worden gesteld.

 • Professor P

  De kalkoensector heeft een GD onderzoek gefinancierd om een Blackhead vaccine te ontwikkelen. Helaas is dat niet gelukt. En zo wordt goed gedrag gestraft door WD.

  Daarnaast is er wel degelijk interesse voor de Duitse variant van Beter Leven. Iniative Tierwohl. Hier zijn zelfs lange wachtlijsten voor, maar blijkbaar onvoldoende markt.

  http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2016/4/Pluimveewachtlijst-Initiative-Tierwohl-korter-2790228W/
  http://www.lltb.nl/nieuwsberichten/website/2013/06/financiering-onderzoek-blackhead-rond, http://www.boerderij.nl/Pluimveehouderij/Nieuws/2013/6/GD-wil-Blackhead-vaccin-ontwikkelen-1280978W/

 • b.brink1

  Dat is WD ten voeten uit. Oude rapporten, informatie uit het buitenland en noem maar op. Een zeer leugenachtige organisatie, welke enkel onwaarheden verspreid.

 • farmerbn

  Kunnen we als agrarische sector een web-site maken waarop alle leugens van die lui vermeld worden? Telkens als we aangevallen worden kunnen we verwijzen naar die site. Als woordvoerder van die site graag een oud politicus van groen links die een flinke financieele vergoeding er voor krijgt. Immers voor geld willen die linksen wel draaien.

 • farmerbn

  Wat ook een mogelijkheid is: Een wekelijks rubriek in de boerderij met de "leugen van de week". Hierbij de leugen en de reactie van een hoogleraar deskundige die uitlegd waarom de leugen een leugen is. Voor je het weet is die rubriek de smaakmaker van de berderij.

 • wienbemelmans

  laat ze toch lullen ze gewoon negeren ze blijven altijd zeuren
  daar krijgen ze hun dik salaris van,het blijven graaiers.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.