Pluimveehouderij

Nieuws 2190 x bekeken 1 reactie

'Gumboro-vaccinatie pluimvee schiet tekort'

Dierenartsen en de GD waarschuwen: de pluimveesector bestrijdt het Gumboro-virus niet effectief.

Dierenartsen en GD, verenigd in het samenwerkingsverband VMP (Veterinaire Monitoring Pluimvee), uiten hun frustratie rond de huidige stand van zaken bij Gumboro-vaccinatie. "Ziektekundig zijn wij als pluimveesector niet goed bezig", stelt VMP-voorzitter Rob Vriens. In samenwerking met GD in Deventer startten dierenartsen, verenigd in Cape, een onderzoek naar de effectiviteit van vaccinaties zoals die in het veld worden gedaan. Hierbij is gekeken naar welk vaccin werd gebruikt en in welke dosis. GD-dierenarts Merlijn Kense: "Uit een pilotonderzoek kwam naar voren dat ten minste 30 procent van de vleeskuikenbedrijven niet of slechts gedeeltelijk beschermd is na vaccinatie.'' Voor koppels die gevaccineerd zijn met een volledige dosis, blijkt 9% geheel niet geschermd te zijn. Bij koppels die minder dan en volle dosis hebben ontvangen ligt dit percentage zelfs op 17%.

Zelfde virus waart al sinds 2012 rond in Nederland

Achtergrond van het onderzoek was de constatering dat in Nederland al sinds 2012 hetzelfde Gumboro-virus rondwaart en het onderbuikgevoel van de dierenartsen dat vaccinatie in de praktijk tekortschiet. "Het rommelt al jaren, terwijl we uit ervaring weten dat een relatief eenvoudig te bestrijden ziekte als Gumboro binnen een halfjaar onder controle te brengen moet zijn", aldus Vriens. Zijn analyse van het probleem is dat onder meer het gebruik van halve doseringen in het vaccinatieprogramma de ziekte in stand houdt: "We houden de situatie in stand, waarbij het virus telkens weer van het ene naar het andere slecht gevaccineerde koppel kan overspringen, terwijl we het virus eigenlijk moeten couperen."

Meer bewustwording bij pluimveehouders nodig

De dierenartsen en GD hopen dat de gegevens uit het onderzoek reden zijn om met de pluimveehouders rond de tafel te gaan zodat de bewustwording voor een betere vaccinatie weer groeit. "Ergens tussen 2012 en nu zijn we het momentum van een goede bestrijding verloren. Dat kan deels ingegeven zijn door de economische situatie en deels door andere factoren." Vriens begrijpt heel goed dat een pluimveehouder bij de afweging over vaccinatie kijkt naar de factor geld. "Gebruikt hij een 'heet' of een mild vaccin, gebruikt hij een volledige dosis of minder, dat kan een slok op een borrel schelen. Daar staat tegenover dat we met zijn allen gezamenlijk al jaren een vermogen aan vaccins aan onze dieren verstrekken en dat moeten blijven doen als we het virus niet smoren. En dan maar niet denken aan de schade ten gevolge van de uitbraken." De dierenartsen zijn ervan overtuigd dat de bv pluimveehoudend Nederland meer geld in de zak kan houden als nu wordt doorgepakt in de virusbestrijding. Daarna kan mogelijk worden volstaan met vaccineren met milde vaccins.

Schade door suboptimale vaccinatie

Kense: "De gebruikte vaccins kunnen een goede bescherming geven tegen de Gumboro-stam die nu in Nederland rondgaat. We monitoren continu het eventueel opduiken van een nieuwe of andere stam die mogelijk niet wordt gedekt door de in Nederland gebruikte vaccins. De huidige Gumboro-veldstam geeft bij onvoldoende bescherming ook nu de nodige (sub)-klinische verschijnselen, uitval en financiële schade. We zien regelmatig natte stallen, een terugval in groei, die terug te voeren is op Gumboro in een suboptimaal gevaccineerd koppel. Als je die schade, die nu vaak wordt toegeschreven aan andere problemen, optelt, dan is er heel veel te winnen."

Eén reactie

  • R. B.

    Dus alles in het ei enten Gumboro geen bedreiging meer.
    Of past dit de farmaceuten niet. Er zijn veel laadjes die onder tafels doorschuiven. Dat is een sector met veel lobbyisten en heel veel geld ( maar geen geweten )

Of registreer je om te kunnen reageren.