Pluimveehouderij

Nieuws 2660 x bekeken

Dwangsom dreigt voor pluimveehouder zonder luchtwassers

Een vleeskuikenbedrijf in Wagenborgen (Gr.) moet op korte termijn een einde maken aan de stankoverlast van het bedrijf, anders neemt de gemeente Delfzijl maatregelen.

Daarmee dreigt de gemeente na een aantal controles op grond van klachten van omwonenden. De pluimveehouder krijgt 5 weken tijd om twee vleeskuikenstallen alsnog van een luchtwasser te voorzien. Als hij dat niet doet legt de gemeente hem vanaf 26 mei een dwangsom van €30.000 per week op. Als na een tweede periode van 5 weken nog steeds geen maatregelen zijn genomen, riskeert de vleeskuikenhouder een nog hogere dwangsom. Uiteindelijk kan dat ertoe leiden dat de vleeskuikenstallen onder 'bestuursdwang' worden gesloten.

Na bedrijfsuitbreiding klachten over stankoverlast

De pluimveehouder breidde in 2015 uit naar 3 stallen met in totaal 125.000 vleeskuikens. Sinds die uitbreiding zijn er veel klachten over stankoverlast. Bij een inspectie afgelopen jaar werd vastgesteld dat de 2 nieuwe stallen niet waren voorzien van de wettelijk voorgeschreven luchtwassers, zoals ook volgens de verleende omgevingsvergunning verplicht is.

Of registreer je om te kunnen reageren.