Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Diermeel toestaan goed voor welzijn legkip

LTO Nederland pleit voor het zo snel mogelijk opheffen van het verbod op diermeel in het veevoer.

Dat meldt Eric Hubers, voorzitter van LTO Nederland, tijdens het bezoek van een aantal Europarlementariërs in Nederland. Het gebruik van diermeel in veevoer is verboden sinds december 2000 nadat de dierziekte BSE bij koeien zijn intrede deed. Een terugkeer van diermeel in bijvoorbeeld kippenvoer heeft volgens Hubers grote voordelen. "Diermeel bevat waardevolle aminozuren die perfect passen in een rantsoen voor kippen. En met diermeel worden we minder afhankelijk van de import van soja. Nu wordt diermeel verbrand of gebruikt voor de productie van kunstmest." Bij leghennen heeft diermeel nog een bijkomend voordeel: het vermindert de aandrang van kippen tot pikken van stalgenoten, aldus Hubers.

Diermeel: welkome aanvulling

Met het aanstaande verbod op snavelkappen in september 2018 kan diermeel dus een welkome aanvulling zijn voor de welzijn van de leghennen. In februari dit jaar kreeg Europarlementariër Jan Huitema nog als reactie op zijn vragen aan de Europese Commissie (EC) dat op korte termijn diermeel niet zal worden toegelaten. De EC wil eerst een studie afwachten naar een methode om duidelijk in beeld te krijgen van welke diersoort diermeel afkomstig is. Want kannibalisme mag niet: dierlijk eiwit van een diersoort verwerken in voer voor diezelfde diersoort. Voor varkensvoer zijn er inmiddels PCR-testen beschikbaar, vertelt Carine van Vuure, manager bij verwerkingsbedrijf Sonac, in het vakblad Pluimveehouderij. Maar wanneer de werkelijke toelating komt, is moeilijk aan te geven.

Laatste reacties

 • Tuig

  Voor zo ver ik weet heeft kat nog nooit diermeel toegestaan. Zal ook nu niet gebeuren.

 • el

  Gebruik dat diermeel maar als kunstmest, er is graan genoeg op de wereld om de dieren te voeren!

 • jehanvankroaks

  Een kip is van nature omnivoor.
  een dier dat zowel plantaardig als dierlijk voedsel eet.

  Dus heel erg graag het diermeel terug in het voer.
  En ook nog eens een dikke plus voor het welzijn van de kip !! wat willen we nog meer ??

 • pluimveehouden

  Kat . Kan dierlijke eiwitten niet toestaan als het Europees verboden is.
  En ze hebben al toegezegd de eiwitbron onmiddellijk toe te laten , als het Europees mag.
  Het is toch van de zotte dat we dieren niet hun natuurlijke voeding mogen geven .
  En waarom zullen hier we goede eiwitten gaan verbranden en andere plantaardige eiwitten aan de andere kant van de wereld gaan halen.
  Dat is niet duurzaam.  n

 • Tuig

  Klopt, dat kan kat niet. Voor diermeel verboden werd, mocht het volgens mij ook niet van kat. Ze waren er Altijd tegen.

 • siebe66

  volgens mij willen vleeskuikens ook graag diermeel in het voer,maar nlto heeft natuurlijk nog nooit van vleeskuikens gehoord.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.