Pluimveehouderij

Nieuws

Acute snot op pluimveebedrijf in Gelderland

In Gelderland is een besmetting van acute snot, oftewel Coryza, vastgesteld bij commercieel gehouden pluimvee. Dat meldt pluimveeorganisatie Avined. Het gaat om een bedrijf in het postcodegebied 67: de regio Ede, Wageningen, Barneveld.

De betrokken dierenarts zal in samenspraak met de veehouder en de Gezondheidsdienst voor Dieren de risico's voor het bedrijf inventariseren en de verdere aanpak bespreken, zo schrijft Avined. Een koppel dat eenmaal besmet is met de bacteriële infectieziekte blijft drager, waardoor er ook besmettingsgevaar is voor bedrijven in de omgeving.

Advies voor omgeving om maatregelen te nemen

De pluimveekoepel waarschuwt pluimveehouders in de omgeving, erfbetreders en transporteurs in de regio dan ook om maatregelen te nemen om verspreiding te voorkomen. Geadviseerd wordt geen auto's door te laten rijden naar de stal, pertinent geen bezoek toe te laten in de stal tenzij noodzakelijk, maximale hygiëne toe te passen, uitsluitend bedrijfskleding te gebruiken en geen bedrijfsmateriaal uit te wisselen. Daarnaast wordt pluimveehouders gevraagd er rekening mee te houden dat mest een besmettingsbron kan vormen.

Ophokplicht

In 2015 is acute snot op twee vermeerderingsbedrijven in het zuiden van Nederland vastgesteld. Tot en met 2014 gold rondom Coryza-besmette bedrijven een ophokplicht in een straal van 1 kilometer voor bedrijven met uitloop. Met het opheffen van de productschappen is de verordening die deze ophokplicht regelde komen te vervallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.