Pluimveehouderij

Nieuws 16 reacties

Voorziening generieke afroming productierechten

Een voorziening voor generieke afroming van productierechten voor varkens en pluimvee wordt opgenomen in het voorstel tot wijziging van de Meststoffenwet. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in antwoord op vragen van de ChristenUnie over de consequenties bij groei van de fosfaatproductie van deze sectoren.

Of er sprake is van overschrijding van het sectorplafond voor fosfaatproductie in deze sectoren moet blijken uit de definitieve mestproductiecijfers van statistiekbureau CBS, die in juni worden verwacht. Om tijdig en adequaat sturing op de fosfaatproductie in de varkens- en pluimveehouderij mogelijk te maken, wordt in het voorstel tot wijziging van de Meststoffenwet (waarmee het stelsel van fosfaatrechten voor de melkveehouderij wordt geïntroduceerd) een voorziening opgenomen van generieke afroming, zo schrijft Van Dam.

Pluimveesector mogelijk boven plafond

Uit voorlopige cijfers die het CBS in januari publiceerde, bleek dat zowel de melkvee- als pluimveehouderij meer fosfaat produceerden dan het tussen de sectoren afgesproken plafond. De pluimveesector produceerde volgens deze cijfers in 2015 28,9 miljoen kilo fosfaat, 1,5 miljoen kilo meer dan in 2002. In de voorlopige berekening wordt gerekend met mestproductienormen over 2014.

In juni volgt de definitieve berekening, waarin de normen over 2015 worden opgenomen. Bij een eventuele korting zal rekening worden gehouden met de relatieve bijdrage van onderscheiden sectoren aan de overschrijding van het nationale plafond, meldt Van Dam verder in zijn brief.

Laatste reacties

 • fietser

  Eerst met de por regeling enkelen bevoordelen met pluimveerechten vervolgens weer aftrekken bij de massa. Het is mij zo langzamerhand duidelijk hoe de hazen lopen

 • deelen

  Ik zou zeggen als er gekort moet worden, haal het dan weg bij gelukkigen die aan de POR regeling hebben meegedaan.
  Vrijwel iedereen had de investeringen om in aanmerking te komen voor de regeling al lang en breed gedaan voordat de regeling bekend werd. Korten op een toevallige meevaller is dan de minst slechte optie.

 • Broederijbrok

  Een BETROUWBARE OVERHEID.
  Daar heeft iedere Nederlander RECHT OP.

 • Almagro

  De POR-regeling is op aandringen van NOP/NVP door de vorige staatssecretaris open gesteld. De groei in de pluimveesector is deels hierdoor gerealiseerd . Het zou bizar zijn wanneer de hele sector hiervoor wordt gekort.

 • groot boerdam

  Laat de nvwa de pluimveerechten maar eens controleren bij de pluimveehouders!
  Zijn veel pluimveehouders met te veel kippen waar geen rechten voor zijn!!

 • fietskip

  Bij de por moet de mest volledig van de Nederlandse markt gehaald worden. Produceren dus ook geen fosfaat voor de Nederlandse markt.

 • Probe

  Groot Boerdam slaat spijker op de kop. Zeker 5% teveel fosfaat geproduceerd door de free-riders. Hopelijk pakt nvp en nop dit op richting politiek

 • zon

  NOP en NVP hebben dit op hun geweten zij ondersteunden de POR.
  Onze zogenaamde belangenbehartigers,ze moeten zich diep schamen.
  Dezelfde bestuurders zitten ook in AVINED,ik maak me ernstig zorgen wanneer die een AVV krijgen.
  Ze wisten dat er een sectorquotum is en door hun toedoen gaan we er overheen,dadelijk moeten de onschuldigen er voor bloeden.
  En wat denk je van de leasers?,de flexibele schil van rechten zal gaan opdrogen.

 • fietskip

  Waarom staat een Nederlands fosfaatplafond los van of de fosfaat op de Nederlandse grond of Nederlandse markt komt?
  Anders begrijp ik het niet, de por zorgt er namelijk voor dat de geproduceerde mest van heel het bedrijf( en niet alleen van de por rechten) van de Nederlandse markt moet blijven. Ze zorgt er dus voor dat er minder fosfaat op de Nederlandse grond komt. Als de mest verwerkt word of geexporteerd word komt er geen fosfaat op Nederlandse grond. Wat is dan het probleem?

 • Farmer4life2

  Wij melkveehouders zitten met hetzelfde probleem.

  De kippen en varkens houders mogen eerst weleens een fatsoenlijk r&d registratie systeem invoeren.....

 • alco1

  @fietskip.
  Volgens @Bennie Stevelink is er een plafond gekomen, die de intensiteit moet beteugelen.

 • fietskip

  1.Sorry farmers4life exporteren de melkveehouders alle mest of verwerken het ? Volgens mij niet. 2 Als je niet weet hoe er geregistreerd wordt bij pluimveehouders moet je er niets over zeggen, het kan zomaar fout zijn. @alco, je zegt hiermee dat de overheid de boeren anders niet in de hand kan houden. Dat is van diezekfde overheid dan toch een zwaktebod?

 • alco1

  Ach. fietskip. De EU stelt van hier minder en buitenland meer.
  Dat is het achterliggende beleid.

 • deelen

  Het registreren van rendacgegevens van afvoer van dode kippen in het KIP systeem zal al een hele verbetering zijn.
  Boeren die zeggen veel uitval te hebben moeten dan wel bewijzen hebben.

 • fietskip

  @deelen, bij vleeskuikens heb je een ingangs en een uitgangs controle rechtstreeks naar de overheid.

  Klopt alco 1 en dat noemt men europa ook bij onze overheid.

 • boer met klompen

  ??

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.