Pluimveehouderij

Nieuws 3771 x bekeken 6 reactieslaatste update:25 mrt 2016

PvdA, PvdD en SP: actie tegen misstanden hennen

PvdA en oppositiepartijen SP en PvdD vinden dat Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, maatregelen moet nemen om misstanden bij het vangen en transporteren van uitgelegde leghennen te voorkomen.

Kamerleden Tjeerd van Dekken (PvdA), Henk van Gerven (SP) en Marianne Thieme (PvdD) hebben schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van publicaties over de manier waarop de leghennen worden gevangen en getransporteerd.

Marge 0,5% dode hennen onacceptabel

De Partij voor de Dieren vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit veel strenger moet zijn bij de controles. Volgens Thieme is het onacceptabel dat de NVWA een marge hanteert van maximaal 0,5% dood aangekomen slachthennen op het slachthuis. Bovendien vindt de PvdD dat transporten moeten worden stopgezet, waarbij dieren 12 uur zonder drinkwater worden vervoerd naar het slachthuis.

Dierenwelzijnscursus voor vangploeg

SP'er Van Gerven wil dat vangploegen een dierenwelzijnscursus moeten volgen en dat er bij het vangen wordt geïnspecteerd. Daarvoor moet desnoods extra budget bij de NVWA worden vrijgemaakt. Van Dekken (PvdA) vraagt de staatssecretaris om uitleg over inspecties en controles bij vangst en transport van de kippen. Van Dekken vindt dat er strenger wordt opgetreden tegen misstanden.

Laatste reacties

 • gdluggenhorst1

  Wees toch voorzichtig(er) kippenhouders.
  Waak er voor, dat jullie imago nog meer schade oploopt!

 • farmerbn

  Natuurlijk hoop je niet dat er iets ernstig gebeurd in Nederland maar als dat wel het geval is dan houden deze ongelooflijk irritante mensen waarschijnlijk op met deze hetze tegen de landbouw.

 • Grensboerke

  En de politiek reageert weer als een kip zonder kop!

 • lambert.polinder1

  De hond van Ivan Pavlov is er niets bij....

 • jan4072

  Dat er terroristen rondlopen die keer op keer tientallen mensen doden is niet zo erg maar owee als er op transport 5 dode kippen van de vrachtwagen komen. Laat ze gaan inspecteren in de ukraine en de VS hoe ze daar met de kippen omgaan. Dat durven ze niet want want dan komen ze zelf dood van de wagen.

 • bankivahoen

  Ons imago wordt met de voeten getreden door grove leugens van ngo's , daar kunnen wij helaas weinig tegenover stellen hoe goed sommigen het ook bedoelen. Niets zo gemakkelijk om het publiek te manipuleren door de ngo's , zij hebben goede wegen naar journalisten die vaak het zelfde gedachtengoed dragen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.