Pluimveehouderij

Nieuws 2254 x bekeken

Productie pluimveevlees EU blijft groeien

In de Europese productie van pluimveevlees blijft ook in 2016 en 2017 nog een stijgende lijn te zien. Dat blijkt uit de verwachtingen van de Europese Unie (EU) in het rapport Short term Outlook.

In 2015 werd in de EU-28 landen 13,8 miljoen ton pluimveevlees geproduceerd, 3,7% meer dan in 2014. Voor 2016 en 2017 is de verwachting dat er meer dan 14 miljoen ton pluimveevlees op de markt komt.

Goede oogsten

Gunstige voerprijzen door goede wereldwijde oogsten is mede een oorzaak van de productiestijging in de EU. Polen is voor het tweede opeenvolgende jaar koploper in de productie van pluimveevlees en de grootste groeier in 2015 met 200.000 ton groei. Opmerkelijk is dat Duitsland in 2015 een krimp kende in de productie van pluimveevlees van 23.000 ton, ofwel 1,5%, voornamelijk veroorzaakt door strengere welzijnseisen. De verwachting is dat de consumptie van pluimveevlees in de EU licht stijgende is, doordat pluimveevlees goedkoper is dan varkens- en rundvlees en makkelijker te bereiden. De export van pluimveevlees stabiliseerde ten opzichte van 2014 in 2015 rond de 1.35 miljoen ton.

Vogelgriep

De uitbraken van vogelgriep in Frankrijk heeft in de tweede helft van 2015 wel invloed gehad op de export van geheel Frankrijk, maar heeft naar verwachting weinig invloed op de productie van pluimveevlees in Europa het komende jaar. Voor de export zijn de voorspellingen minder gunstig. Concurrentie voor export op de wereldmarkt wordt vooral verwacht van de Verenigde Staten en Brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.