Pluimveehouderij

Nieuws 2956 x bekeken 6 reacties

Verbod op snavelbehandeling blijft per september 2018

De ingangsdatum van 1 september 2018 voor het verbod op het behandelen van de snavels bij alle kippen en kalkoenen blijft ongewijzigd.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vindt het jammer dat het platform Hele Snavels is gestopt. Dit platform, een initiatief van de sector, had als doel kennis over, en ervaring met het houden van hennen met hele snavels te delen. Het initiatief is gestrand omdat er geen overeenstemming was onder de circa dertig deelnemers over de wijze waarop en wanneer de kennis zou worden verspreid. "Hoewel ik het jammer vind dat dit initiatief niet is geslaagd in zijn opzet, heeft dit geen gevolgen voor de ingeslagen weg. De ingangsdatum van 1 september 2018 voor het verbod op snavelbehandeling blijft onverkort van kracht", aldus Van Dam.

Laatste reacties

 • pluimveehouden

  Volgens mijn gegevens heeft de sector afgesproken om samen met WUR 100 legkoppels te monitoren. De resultaten daarvan zou de overheid meenemen in de evaluatie ( 2017 )over in het ingrepen verbod .
  Als Van Dam zijn conclusie al getrokken heeft , heeft al die moeite voor monitoren van 100 koppels geen zin . Weer een voorbeeld van onbetrouwbare overheid. Van Dam bedankt.

 • Barneveldsei

  De uitval zit op 25% zie het diervriendelijke hier nog niet van in. De uitval vandaag met behandelde snavels is nu tussen de 3 en 8 %. Maar ja de overheid beslist en de boer kan de rommel opruimen.

 • Joerissen

  Helemaal eens met de bovenstaande opmerkingen! De Overheid blijkt weer eens een onbetrouwbare partner te zijn!

 • AlexOirlo

  De afgelopen week is er o.a. door ondergetekende uitgebreid over gesproken binnen een gezamenlijke bijeenkomst van de NVP leg adviescommissie en de landelijke legcommissie van de NOP over het evaluatiemoment in relatie tot de monitoring van de 100 koppels. Als blijkt dat de ambtenaren (nl. degene die de brief van van Dam daadwerkelijk hebben geschreven!!!!!!!!!) zich niet aan de afspraak houden over dit evaluatiemoment en de consequenties hieruit, zal dit mijn inziens tot een gepaste reactie leiden richting de baas van deze ambtenaren. In ieder geval heeft de huidige staatssecretaris alvast officieel voor de eerste keer de tweede kamer niet goed ingelicht. En zoals we inmiddels weten is dit een doodzonde.

 • alex.janssen1

  Ik ben afgelopen dagen in Engeland geweest en daar ook uit eigen hand gehoord dat daar de welzijnsbehandeling van het behandelen van snavels definitief van tafel ligt. Er is zelfs geen datum genoemd voor een verbod. Alles had te maken met het eenduidig naar de overheid communiceren dat het verbod onverantwoord is, en dat 65% van de koppels te maken zouden krijgen met extra dierenleed. Verder stoor ik mij enorm aan het feit dat we nu al op de markt vooruit lopen. De handel zegt dat de retail dit vraagt. Ik weet dat dit NIET zo is, maar de handel maakt van dit verbod gebruik om zich te onderscheiden bij de Aldi, Lidl en AH voor de deur en legt de rekening bij de pluimveehouder. En ja, ik weet dat wij alles als een uitdaging zien. Ik ook !! Maar ik vraag mij dan toch af als straks in de kranten staat naar wie er gewezen wordt als we 2-3 miljoen extra dode dieren per jaar helaas vroegtijdig met veel leed aan hun einde komen. Als opfokorganisatie zou je kunnen zeggen, dat dit extra omzet oplevert. Op korte termijn JA ! Maar wij moeten blijven strijden voor gezonde hennen EN gezonde pluimveehouders. Ook financieel !!

 • koen.kerkhof1

  Goed verhaal Alex, maar is het niet met iedere nieuwe maatregel zo dat de eierhandel er mooie sier mee probeert te maken bij de retail. Wij als pluimveehouders moesten eens het gevoel krijgen dat de eierhandel aan onze kant staat, maar helaas krijg ik het gevoel dat we steeds verder uit elkaar groeien. En dan maar praten over ketenvorming en een eerlijke verdeling van marges in de keten. De pluimveehouders kunnen iedere keer het gelach betalen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.