Pluimveehouderij

Nieuws 3293 x bekeken 9 reacties

Tweederde van kippenvlees is duurzaam

Het aantal vleeskuikens dat wekelijks wordt geslacht voor het tussensegment stijgt dit jaar naar 1,3 miljoen dieren. Dat betekent dat tussen de 45% en 50% van al het kippenvlees dat in de Nederlandse supermarkten ligt, voldoet aan de richtlijnen van de Kip van morgen.

Het aantal scharrelvleeskuikens dat wekelijks wordt geslacht voor de retail neemt in 2016 toe tot 0,5 miljoen. Het volume scharrelvlees groeide afgelopen jaren. In 2013 zat het aantal verwerkte kippen in dit segment op 300.000 per week. Scharrel en Kip van morgen vertegenwoordigen dit jaar dus samen zo'n tweederde van het pluimveevlees in de supermarkt.

Trager groeiende kip

Dat vertelde Henri Bel woensdagavond, tijdens een thema-avond van Pig business. Bel is technisch, commercieel manager van fokkerijbedrijf Hubbard. Hubbard staat aan de basis van pluimveevleesketens met trager groeiende kip.

Scharrelvleeskuikens hebben het Beter Leven-predicaat met 1 ster van de Dierenbescherming. Daglicht in de stal en een overdekte uitloop zijn voorwaarden voor productie met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.

In 2018 mogelijk geen gangbare kip meer in winkel

De supermarkten hebben afgesproken uiterlijk in 2020 alleen nog duurzaam pluimveevlees te verkopen. De verduurzaming gaat snel. Het zal Bel niet verbazen als in 2018 geen gangbaar pluimveevlees meer in de supermarkten ligt.

Hubbard stemt de fokkerij van moederdieren af met ketenpartners. Het bedrijf wil voorkomen dat overproductie ontstaat van trager groeiende kippen en prijsdruk ontstaat. Vierkantsverwaarding is ook een aandachtspunt in de keten. Er zit meer pootvlees aan een kip dan borstfilet, legt Bel uit. Daarom wordt pootvlees ontbeend en verkocht als kippendijfilet.

Laatste reacties

 • alco1

  Weer dat rare begrip. "Duurzaam".

 • new kids

  Extra soja moeten importeren uit Brazilië om met de nieuwe kip toch de kilo's te leveren die je in het verleden met traditioneel leverde. Das pas duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuurzzzzzaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Want die consument wil toch z'n portie vlees op z'n bord.
  Lekker extra bootjes laten varen met voer, en ach kap es een extra boompje om daar in Brasil. Er staan er genoeg, toch?
  Wordt toch es wakker met z'n allen man.
  Traditioneel, dat is pas duurzaam.

 • ruben1979

  Duurzaam is geen raar begrip alco1, maar het wordt verkeerd gebruikt. Ook de kop boven deze collum suggereert dat de trager groeiende rassen duurzamer zijn. ze zijn misschien een stukje diervriendelijker, maar dat is wat anders dan duurzaam.

 • W Geverink

  Idd Ruben. Een langzaam groeiende kip is "politiek correct" maar verre van duurzaam. Het zou helpen als de Boerderij redacteuren groepen als wakker dier niet klakkeloos napraten maar corrigeren als de verkeerde woorden worden gebruikt.

 • alco1

  @new kids. Je laat weten er ook niets van te snappen.
  Bossen in Brazilië worden gekapt voor de soja productie voor oliën en menselijke consumptie.
  Het rest product, het schroot wordt gebruikt als veevoeder.
  Dit importeren is een must geworden vanwege de te beperkte bemestingsnormen.
  Daarnaast heeft elk mens eiwitten nodig.
  Zouden we allemaal geen vlees eten dan moesten er nog veel meer bossen gekapt worden.
  Onze dieren verzorgen deze eiwit voorziening op een veel duurzamere manier n.m. uit gras en ook afvalproducten zoals bierbostel.

 • new kids

  Ik snap heel goed hoe het zit alco1. Met traditioneel haal ik een VC van bijvoorbeeld 1,60.
  Met de nieuwe kip haal ik 1,87-1,90 bij hetzelfde gewicht.
  Ik snap heel donders goed wat dat betekent, en ik hoop jij ook. En draag dat maar uit naar de burger die je bedrijf bezoekt, dan ben je in mijn ogen heel goed bezig.
  Als ik dan nu 2000000 kg vlees per jaar produceer heb ik
  3200 ton voer per jaar nodig.
  Bij de nieuwe kip is dat 3800 ton om dezelfde hoeveelheid vlees te produceren.
  Dat is 600 ton op bedrijfsniveau. Heb nu 100000 kippen ben dus een gemiddelde vleeskuikenhouder. Daar hebben we er nog een kleine 600 van in Nederland. Dat is 360000 ton. Als 1/3 daarvan uit overzeese gebieden komt is dat 120000 ton, dat is 3750 vrachtwagenladingen.
  Over duurzaam gesproken!!!!
  1 sector wordt er sowieso beter van: de voerproducenten want die kunnen weer uitbreiden in de toekomst in productie, dus die zal je nooit met een kritische noot horen. En die ketenregie die nu ontstaat vinden ze ook geweldig, want vrijheid blijheid verdwijnt. Straks is het netjes in de pas meelopen en de grip op marktwerking zullen we verliezen. Nee echt niet positief dat soort ontwikkelingen.
  En die sojaschroot die ze bij ADM in Rotterdam laden en naar de voerfabriek laten komen is er om het voer geschikt te krijgen voor onze dieren. Enkel uit Europese grondstoffen lukt blijkbaar nog niet om er een goed voeder van te maken. En ook al is het schroot, het komt toch van over ver. Het gaat mij trouwens om het verschil van de VC, die is bij die huppelkippen gewoon matig.
  Goed weekend alco1

 • alco1

  Volgens mij zitten we toch wel op dezelfde golflengte.Kids

 • new kids

  hé, gelukkig.
  Tja, qua gemak en welzijn zal ik die huppelkippen niet afkraken, voor de rest is het voor mij flut.

 • Barneveldsei

  Duurzaam is de kip die het minste voer eet per kg vlees.
  Dit is wetenschappelijk bewezen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.