Pluimveehouderij

Nieuws 2136 x bekeken

Productieterugval China door tekort ouderdieren

De productie van pluimveevlees in China valt dit jaar terug door gebrek aan genetisch materiaal. Verwacht wordt dat de productie van witte kippen met 10 procent terugvalt.

Dat staat in een marktprognose van USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw. In 2015 produceerde China 13,4 miljoen ton pluimveevlees, volgens USDA. Voor 2016 zijn de verwachtingen nu naar beneden bijgesteld tot een productie van 12,7 miljoen ton.

Importverboden vanwege vogelgriep

Oorzaak is het gebrek aan ouderdieren door importverboden vanwege vogelgriep. China haalt ouderdieren voor witte vleeskuikens voor het overgrote deel uit de Verenigde Staten, maar weert sinds januari 2015 Amerikaans pluimvee vanwege uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in dat land.

Andere leveranciers zijn Frankrijk en Nieuw-Zeeland, maar ook de import van Frans pluimvee is sinds het najaar vanwege HPAI-uitbraken verboden, waardoor nu een groot deel van de aanvoer van genetisch materiaal gestokt is. Volgens USDA hebben sommige Chinese integraties ouderdieren van wit pluimvee geruid om verdere productieterugval te stoppen. De witte kippen maken 55 procent van de totale pluimveemarkt uit in China volgens de USDA-rapportage, naast een 30 procent marktaandeel van gele traditionele Chinese kippen.

China importeert meer pluimveevlees

De terugval in productie betekent naar verwachting dat China meer pluimveevlees zal importeren. In 2015 werd 270.000 ton geïmporteerd, voor 2016 voorspelt USDA een import van 400.000. Brazilië wint daarbij fors aan marktaandeel ten koste van de Verenigde Staten. De drie landen zijn de grootste pluimveeproducenten wereldwijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.