Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

'Problemen Delta hebben geen invloed op BMC'

Mocht het in financiële problemen verkerende Delta omvallen, dan leidt dat niet tot stilleggen van pluimveemestcentrale BMC in Moerdijk. Dat zegt Jan Wijnen, voorzitter van coöperatie DEP, de leverancier van pluimveemest en aandeelhouder van de centrale.

Het in financiële problemen verkerende energiebedrijf Delta is voor 50 procent aandeelhouder van BMC. De overige twee aandeelhouders zijn DEP en landbouworganisatie ZLTO. DEP-voorzitter Wijnen zegt dat er nog geen aandeelhoudersoverleg is geweest over de situatie bij Delta. "Ik maak me ook geen zorgen. Wij gaan door met BMC."

Delta in problemen door onder meer lage elektriciteitsprijs

Volgens berichten in de media heeft Delta financiële problemen, onder meer door de lage elektriciteitsprijs en de door de Staat opgelegde splitsing van het energiebedrijf en het netwerk. De provincie Zeeland en Zeeuwse gemeenten overwegen om met een lening van €150 miljoen bij te springen. Daarnaast bereidt het energiebedrijf een herstructurering voor. Daarbij wordt gekeken naar afstoten van onderdelen, bedrijven of belangen in derden. Dat plan komt in april, laat een woordvoerder weten.

Volgens Wijnen ligt in documenten vast dat bij een onverhoopt faillissement of verkoop van de aandelen door Delta deze eerst moeten worden aangeboden aan DEP en ZLTO. "Dat is in het verleden ook zo gegaan, toen AE&E (de leverancier van de installaties, red) failliet ging."

De problemen bij Delta komen op een lastig moment voor BMC. De leveringscontracten van DEP aan de centrale lopen in 2018 af. In dat jaar loopt ook de termijn af waarin de centrale verzekerd is van de jaarlijkse MEP-subsidie, de rijksbijdrage die door het Planbureau voor de Leefomgeving is berekend op €20 miljoen per jaar.

'BMC blijft na 2018 draaien'

Volgens Wijnen blijft de centrale na 2018 draaien. "Dit hebben de aandeelhouders afgesproken. We zijn nu plannen aan het uitwerken en die gaan we de komende maanden aan de pluimveehouders voorleggen." Doel is om zoveel mogelijk van de 630 pluimveehouders die via DEP pluimveemest leveren aan de centrale, zover te krijgen dat ze ook na 2018 blijven leveren op basis van langlopende contracten.

Die toezegging krijgt DEP alleen als ze een rendabel exploitatieplan voor na 2018 op tafel kan leggen. Daarbij is cruciaal de vraag of de centrale zonder subsidie kan draaien of dat BMC inmiddels de toezegging heeft dat de rijksbijdrage wordt voortgezet. "Ik wil die vragen nog niet beantwoorden," zegt Wijnen. "Dat leggen we eerst aan de leden voor."

Hoopvol over erkenning as als meststof

Andere factoren die bepalend zijn voor een rendabele voortzetting, zijn de elektriciteitsprijs en de vraag of de as die overblijft na verbranding kan worden afgezet als meststof. Nu wordt de as nog gelabeld als afvalstof, bij een erkenning als meststof levert ze veel meer op. Over de status van de as wil Wijnen wel zeggen dat deze erkend gaat worden als meststof. "Die kwestie ligt in Brussel en dat ziet er goed uit."

Laatste reacties

  • Barneveldsei

    Leg eerst de salarissen en bonussen maar op tafel, kunnen we mee kijken of Delta niet is leeggezogen. Er wordt de laatste tijd teveel gezonde bedrijven opgeofferd door aandeelhouders om hun eigen zak te vullen. Dat daardoor gezinnen in armoede terecht komen kan ze geen zak schelen.

  • agro1

    de enorme zegeningen van de grootschalige privatiseringsgolf dalen op ons neder. regeren is vooruitzien.

Of registreer je om te kunnen reageren.