Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Eierhandel wijst op productbescherming in TTIP-overleg

Nederlandse eierhandelaren en eiproductfabrikanten, verenigd in Anevei, vragen via brief aan staatssecretaris Martijn van Dam aandacht voor 'sensitive' status van Europese eierproductie in de onderhandeling voor handelsverdrag TTIP met de Verenigde Staten.

Er zijn aanwijzingen in Brussel dat de onderhandelingen in een volgende fase terechtkomen, zegt Anevei-voorzitter Hubert Andela. De Europese eier- en pluimveehandelsorganisatie EUWEP heeft om die reden een brief gestuurd naar de eurocommissarissen voor handel en landbouw, om hen te herinneren aan de noodzaak van deze status voor hun bedrijfstak. De verenigingen die lid zijn van EUWEP, waaronder Anevei, sturen een soortgelijke brief naar de bewindslieden in eigen land.

Pleiten voor beperkende quota voor heffingsvrije invoer

Er zijn op dit moment geen acute aanwijzingen dat de 'sensitive' status verloren dreigt te raken in de onderhandelingen, maar het is goed een vinger aan de pols te houden, aldus Andela. De Europese Commissie zou in de onderhandelingen pleiten voor deze gevoelige status voor eieren en eiproducten, wat inhoudt dat voor deze producten beperkende quota gaan gelden voor heffingsvrije invoer. Anevei zegt zich zorgen te maken over de gevolgen als hun producten onverhoopt deze status kwijtraken in de komende onderhandelingen.

Geen kostprijsvoordeel voor Verenigde Staten

Andela vraagt de staatssecretaris in de brief zijn invloed aan te wenden om ervoor te zorgen dat de Europese Unie consequent is en exact dezelfde voorwaarden stelt aan de invoer van eieren en eiproducten als die gelden voor de eigen productie. Anevei wijst daarbij naar het kostprijsvoordeel dat landen als de Verenigde Staten hebben door eierproductie in legbatterijen, wat in de Europese Unie sinds 2012 verboden is.

Eén reactie

  • Barneveldsei

    Alle eieren controleren op afrol sporen voordat ze Europa binnen komen. Foute eieren beslag nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.