Pluimveehouderij

Nieuws 3433 x bekeken

Canada stapt af van legbatterij

Canadese pluimveehouders stappen af van de traditionele kooihuisvesting. Dat heeft de organisatie Egg Farmers of Canada aangekondigd. Binnen de Canadese legpluimveeketen zijn afspraken gemaakt om om te schakelen naar andere huisvestingssystemen voor leghennen.

Binnen 8 jaar verwacht de sector dat 50% van de eieren in alternatieve systemen geproduceerd wordt. Op dit moment wordt 10% van de hennen gehouden in alternatieve systemen als de verrijkte kooi, kolonie-, scharrel- en vrije uitloop-huisvesting, tegenover 90% in traditionele kooien. Nieuwe traditionele kooien zullen volgens de afspraken niet langer geplaatst worden. Over 15 jaar wil de sector op 85% productie in alternatieve huisvesting houden. Het doel is een volledig traditionele kooi-vrije legpluimveehouderij in 2036.

Industrie wil af van legbatterijen

De plannen van de Canadese pluimveehouderij sluiten aan bij de wens van de Noord-Amerikaanse voedingsindustrie. Grote ketens als McDonalds, Starbucks en Wendy's, maar ook belangrijke spelers in levensmiddelenindustrie als Nestlé, hebben afgelopen jaar aangekondigd af te willen van eieren uit legbatterijen op termijnen van vijf tot 10 jaar, waardoor de vraag naar eieren van hennen die in alternatieve systemen zijn gehouden enorm zal toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.