Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

'Beter voor iedereen'-eieren bij Delhaize

In navolging van het 'Beter voor iedereen'-varkensconcept, lanceert de Belgische supermarktketen Delhaize nu ook 'Beter voor iedereen'-eieren. Alle vrije uitloopeieren van het eigen merk van Delhaize voldoen voortaan aan dit keurmerk.

Centraal staat daarbij het omega 3-rijk voer voor het pluimvee, dat onder andere lijnzaad bevat, waardoor de eieren naar eigen zeggen drie keer zoveel omega 3 bevatten als gewone vrije uitloopeieren. De supermarkt wil daarmee een product in de schappen leggen dat goed is voor zowel de kippen, de consumenten, de pluimveehouders en de planeet. In navolging van het 'Beter voor iedereen'-varkensvlees, dat anderhalf jaar terug op de markt werd gebracht, is nu een eierketen opgezet.

Naast de kostprijsverhoging vanwege het aangepaste voer, betaalt Delhaize pluimveehouders 'een financiële stimulans'. Over de meerprijs per ei wil de supermarktketen uit concurrentieoverwegingen niets kwijt, over het aandeel dat de vrije uitloopeieren van het eierassortiment vormen evenmin. Wel zegt de supermarkt zelf de kosten voor rekening te nemen, middels een investering van ruim €350.000.

Delhaize heeft in België een marktaandeel van zo'n 25%, en werkt aan een fusie met de Nederlandse marktleider Ahold.

Laatste reacties

 • crisismanager

  consumentenbedrog ten top

 • Eierboer Zuid

  Vrije uitloop kippen worden vroeg of laat ziek en dan worden ze behandeld met medicijnen die al dan niet toegelaten zijn. Niet beter voor de consument. Niet beter voor de boer en de volksgezondheid ivm antibioticaresistentie. Niet beter voor het leefmilieu ivm hogere voederconversie en amoniakuitstoot. Wel beter voor de winstmarge van de supermarkt. Hier is sprake van misleidende reclame.

 • H.M. Hubers

  @Eierboer Zuid
  Je beweert een aantal dingen nogal stellig! Heb je hier ook bewijs voor? Ieder houderij-systeem heeft zijn voor en nadelen. Het zou goed zijn als er op basis van feiten zaken aan de media of aan het papier worden toevertrouwd! Overigens is de stelling "beter voor iedereen" een stelling die mij wel aanspreekt!

 • Eierboer Zuid

  @H.M. Hubers : Alles is bewezen, behalve wat ik in mijn eerste zin schreef. Wat dat laatste betreft : op een andere plaats in dit blad woedt een discussie over een jonge friese melkveehouder die beweert alles anders te doen en zijn koeien nooit antibiotica te geven. Sommige lezers vragen zich af of dat veterinair wel kan en of hij dan nooit een koe met uierontsteking, een klauwontsteking of baarmoederontsteking heeft. De vraag wordt gesteld of men alles moet geloven wat beweerd wordt en de opmerking gemaakt dat andere boeren vervolgens afgemeten worden aan beweringen waarvan de geloofwaardigheid discutabel is.

Of registreer je om te kunnen reageren.