001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Zesde pluimveebedrijf besmet met vogelgriep

In Hiaure (Friesland) is vogelgriep van het type H5 geconstateerd op een legpluimveebedrijf met 28.500 dieren. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Gezien de klinische verschijnselen wordt uitgegaan van een hoogpathogene variant, meldt pluimveekoepel Avined. In krap een maand tijd is hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 gevonden op drie eendenbedrijven in Biddinghuizen (Flevoland), een legpluimveebedrijf in Abbega (Friesland) en zaterdag op een eendenbedrijf in Kamperveen (Overijssel).

Eerder laagpathogene vogelgriep op zelfde bedrijf

Het legpluimveebedrijf in Hiaure had deze zomer een besmetting met laagpathogene vogelgriep. Binnen een straal van 1 kilometer rondom het bedrijf bevinden zich geen andere pluimveebedrijven. In het 3-kilometergebied ligt een vermeerderingsbedrijf, dat bemonsterd wordt op vogelgriep. In het 10-kilometergebied bevinden zich 13 pluimveebedrijven. In dat gebied geldt per direct een vervoersverbod voor pluimvee, pluimveemest, eieren en gebruikt strooisel.

H5N8 in Kamperveen vastgesteld

Avined meldt daarnaast dat de typering van het virus dat zaterdag op een eendenbedrijf in Kamperveen vastgesteld werd bekend is. Het gaat om de hoogpathogene H5N8-variant.

Helaas betekenen deze berichten dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen besmettingen niet uit te sluiten zijn, aldus Avined in de nieuws-update. Avined: "Het is een open deur, maar desondanks doen we een dringende oproep om nog beter dan voorheen alle mogelijke hygiënemaatregelen in acht te nemen. Het virus wordt immers breed verspreid door wilde vogels."

Vogelgriep bij gehouden pluimvee:

Of registreer je om te kunnen reageren.