Pluimveehouderij

Nieuws

Weer geval H5N8 vogelgriep in Frankrijk

In de Tarn in het zuidwesten van Frankrijk is een nieuw geval van H5N8 vogelgriep vastgesteld in een eendenbedrijf.

Het tweede geval in een week tijd bevindt zich op meer dan 900 kilometer afstand van de eerste besmetting in de buurt van Calais.

De ziekte werd ontdekt nadat 2.000 van de 5.000 eenden op het bedrijf in Almayrac dood waren aangetroffen. Inmiddels zijn ook de overige dieren op het bedrijf geruimd. Dat gebeurt ook op fokkerijen die in contact zijn geweest met het besmette bedrijf. "De nieuwe ontdekkingen betekenen dat Frankrijk niet, zoals voorzien, de status 'vrij van vogelgriep' kan terugkrijgen", aldus het ministerie van landbouw. Bovendien is het de Fransen vanaf heden verboden eendenleverpastei of foie gras naar landen buiten de EU te exporteren.

Geen verband met vorige epidemie

Tarn ligt wel in de regio waar tot halverwege dit jaar een grote uitbraak van andere varianten van vogelgriep is geweest. Het ministerie stelt echter dat er geen verband met die vorige epidemie bestaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.