001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

H5N8 op Duitse pluimveebedrijven

In het Duitse Rees, vlakbij de grens met Nederland, is op een kalkoenbedrijf H5N8 geconstateerd.

Dat heeft de Kreis Kleve dinsdag meegedeeld. Het bedrijf in de regio Nederrijn heeft 16.000 kalkoenen.

De ruiming van de kalkoenenstapel is al begonnen en kan naar verwachting dinsdagavond worden afgesloten. De gemeente Rees, vlakbij de grens met de Achterhoek, maakt deel uit van de Euregio Rijn-Waal en de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Eind vorige week werd in deze deelstaat ook vogelgriep H5N8 vastgesteld op een pluimveebedrijf in Gütersloh. Er is een 3- en 10-kilometergebied ingesteld, dat gedeeltelijk in Nederland ligt. In dit Nederlandse gebied liggen geen commerciële pluimveebedrijven.

Vogelgriep op kalkoenenbedrijven Nedersaksen

Het aantal door H5N8 getroffen kalkoenenbedrijven in Nedersaksen loopt intussen verder op. Dinsdagmiddag maakte het landbouwministerie in Nedersaksen dat in de Landkreis Oldenburg een bedrijf met 22.300 kalkoenen besmet geraakt blijkt te zijn. Dit bedrijf ligt in de gemeente Hude. Voor het gebied van de gemeente is een stand-still van 72 uur ingesteld. Er liggen in de gemeente 112 andere bedrijven met een pluimveestapel van 450.000 dieren.

Eerder werd dinsdag duidelijk dat twee grote kalkoenenbedrijven en een hobbybedrijf met krap 20 leghennen in de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn getroffen door H5N8. Het ene kalkoenenbedrijf met 10.000 dieren ligt in Dötlingen in de Landkreis Oldenburg, het andere in Garrel in de buitengewoon pluimveedichte Landkreis Cloppenburg. Dit bedrijf telt 14.000 kalkoenen. Het besmette hobbybedrijfje ligt in de Landkreis Northeim.

Preventieve ruimingen

Behalve de door het virus besmette bedrijven worden ook de kalkoenen op een aantal contactbedrijven in de Landkreis Cloppenburg en de Landkreis Vechta geruimd. Een en ander heeft het landbouwministerie van de Duitse deelstaat dinsdag laten weten.

In Duitsland als geheel raakten volgens het ministerie in Hannover tot dusver 13 pluimveebedrijven besmet. Tevens werden vier dierenparken getroffen.

57 Franse bedrijven getroffen

In Frankrijk is het aantal besmettingen per 26 december gestegen tot 57, waarvan 5 bij wilde vogels en de rest bij pluimveebedrijven (de meeste met eenden). Een week eerder stond de teller nog op 47 besmettingen.

Ook in Schotland vogelgriep

Na eerdere vondsten van H5N8 vogelgriep in Engeland en Wales is het virus nu ook aangetroffen bij wilde watervogels op een aantal locaties in Schotland. De plant- en diergeneeskundige dienst APHA heeft alles bij elkaar zes gevallen in Groot-Brittannië geregistreerd, waarvan één op een commerciële eendenfokkerij. Verder heeft het ministerie voor landbouw in Ierland net voor de kerst een ophokplicht voor alle pluimvee afgekondigd. In Ierland zijn, voor zover bekend, nog geen daadwerkelijke besmettingen geconstateerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.