001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

Vogelgriep kost sector wekelijks tot €3 miljoen

De schade van de vogelgriepuitbraken bedraagt voor de pluimveesector wekelijks €2 miljoen tot €3 miljoen door het wegvallen van export naar derde landen.

Dat blijkt uit berekeningen van Wageningen Economic Research (WER, eerder het LEI).

Totale schade nu al opgelopen tot €20 miljoen

De totale schade tot en met nu, bijna vier weken na de eerste uitbraak op 26 november, schat WER op €15 tot €20 miljoen. In die berekeingen is rekening gehouden met zowel de directe bestrijdingskosten, als met schade door het wegvallen van exportmarkten voor broedeieren en pluimveevlees. Bovendien gelden er in de toezichtsgebieden rondom besmette bedrijven (10 kilometer zones) beperkende maatregelen voor pluimveebedrijven, waaronder het afwaarderen van broedeieren tot consumptie-ei, die de pluimveehouders daar geld kost. De directe schade van de bestrijding van vogelgriep in Nederland tot nu toe wordt geschat op €3 tot €4 miljoen.

Schade kan nog maanden oplopen

De grootste schade ontstaat echter doordat derde landen (landen buiten de Europese Unie) de grenzen sluiten voor Nederlandse pluimveeproducten. Met name de export van broedeieren, pluimveevlees en hoogwaardig fokmateriaal, loopt hierdoor een flinke knauw op. Ook als er geen nieuwe uitbraken bijkomen kunnen die kosten nog maanden oplopen tot €2 miljoen à€3 miljoen per week, aldus WER, omdat het maanden kan kosten om weer markttoegang te krijgen voor Nederlands pluimvee en pluimveeproducten.

Laatste reacties

 • kuiken007

  de bestrijdingskosten is geen probleem, dat betalen toch de uitloop/biobedrijven via het dgf!!!!

 • Jan Wijnen

  gezeur kuiken007.

 • Niet alle kosten worden gedekt .....
  Vele kuiken-broeiers kunnen geen kant op met eendagskuikens van vleesrassen die niet de BT - gebieden in kunnen en volgende week en in januari worden geboren .
  Dan blijkt de " collegialiteit " in de sector HELAAS weer minimaal ......
  Voor 1/3 van de kostprijs valt er te praten met sommige leegstaande mesters om deze dieren te mogen opzetten ......
  Mesters die altijd keurig op hun wenken worden bediend slaan een slaatje uit andermans ellende .
  Net als de agressiviteit van het virus in 2003 en in 2016 is ook DAT niet veranderd .

  Jammer , een gemiste kans , het uithollen van kuikenbroeiers lijkt op korte termijn geweldig interressant voor de individuele mester maar gaat zich op termijn wreken .

  Wij krijgen namelijk niets vergoedt voor het afvoeren van kuikens die niet te plaatsen te zijn ..........
  Een losse schakel in de gewenste " ketengedachte" nogmaals , jammer en ethisch / maatschappelijk verwerpelijk .

  Ron Agterberg
  Broederij Lagerweij BV
  Lunteren

 • nhlm5040

  de eerste gevallen van besmetting werden aangetoond bij wilde vogels de Nederlandse pluimveehouders zijn dus in staat om hun vee gezonder te houden dan vogels die in het wild leven en die massaal over west Europa trekken overal neerstrijken elkaar en dus nu uiteindelijk ook de pluimvee bedrijven besmetten als de veel te grote populatie ganzen, eenden en zwanen nu eens met welke middelen dan ook terug gebracht kan worden tot een gezondere omvang dan zou de infectie druk ook afnemen en geen bedrijven meer besmet raken en onnodig geruimd hoeven te worden. Pluimveehouders laat eens van jullie horen schut die overheid eens wakker Den Haag brengt jullie bedrijfs continuïteit in gevaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.