001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Vogelgriep bij eendenbedrijf Kamperveen

Op een eendenbedrijf in Kamperveen (Overijssel) is zaterdag vogelgriep van het type H5 vastgesteld.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdagochtend.

Het virus moet nog getypeerd worden, maar gezien de symptomen en de hoge besmettingsdruk vanuit de wilde vogels gaat het om hoogpathogene variant, volgens staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Het hoogpathogene H5N8-virus werd eind november/begin december op 3 eendenbedrijf in Biddinghuizen (Flevoland) geconstateerd, en afgelopen week op een legpluimveebedrijf in Abbega (Friesland).

Bedrijf in 2014 ook al getroffen door vogelgriep

Het nu besmette bedrijf in Kamperveen, dat geruimd zal worden, hield 14.000 vleeseenden. Het gaat om hetzelfde eendenbedrijf dat ook in 2014 besmet raakte met hoogpathogene H5N8.

Foto: ANP
Foto: ANP

Daarnaast wordt een vleeskuikenbedrijf met 40.000 dieren preventief geruimd, omdat dit bedrijf zich binnen een straal van 1 kilometer bevindt van het besmette bedrijf. In het gebied van 3 kilometer liggen daarnaast nog twee andere pluimveebedrijven, een legpluimvee- en een vleeskuikenbedrijf. Deze bedrijven worden gescreend op vogelgriep.

Vervoersverbod binnen 10-kilometerzone

Rondom het besmette bedrijf in Kamperveen is per direct een 10-kilometerzone ingesteld. Hier geldt een vervoersverbod voor pluimvee, pluimveemest, eieren en gebruikt strooisel. Dit gebied overlapt deels met het toezichtsgebied rondom de drie besmette bedrijven in Biddinghuizen.

Avined, de koepelorganisatie voor de pluimveesector, meldt dat circa 8 extra pluimveebedrijven onder het nieuwe toezichtsgebied vallen.

Vogelgriep bij gehouden pluimvee:

Of registreer je om te kunnen reageren.