001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Vogelgriep bij eenden Overijssel

In de provincie Overijssel is bij eenden vogelgriep geconstateerd. Volgens het waterschap Drents Overijsselse Delta zijn op twee locaties zestig dode watervogels, voornamelijk eenden, gevonden.

Ze waren besmet met de variant H5N8, een zeer besmettelijke vorm van vogelgriep, die wordt verspreid door wilde watervogels.Er zijn geen besmettingen bij pluimveebedrijven in de buurt, liet de de gemeente Zwartewaterland vrijdag weten.

Het grootste aantal dode eenden lag in de gemeente Kampen, aan de Bosjessteeg, waar zestig dode watervogels zijn aangetroffen. In de gemeente Zwartewaterland in de Machinevaart zijn zeven dode eenden gevonden.

Eerder is vogelgriep geconstateerd in Flevoland, op Texel en in Friesland. Ook elders in Europa heeft de vogelgriep toegeslagen. In Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland is bij wilde vogels het type H5N8 gevonden.

Ophokplicht sinds 9 november

Sinds 9 november geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de verkoop van vlees en eieren. Dat betekent dat de vogels binnen moeten blijven. Het belangrijkste doel van de ophokplicht is te voorkomen dat het virus vanuit de natuur in bedrijfsgebouwen en legbatterijen terechtkomt.

Pluimveehouders en bijvoorbeeld wandelaars in de natuur wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken.

Of registreer je om te kunnen reageren.