001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:16 dec 2016

Vogelgriep H5N5 bij kuifeend Werkendam

Bij een dode kuifeend in Werkendam (Noord-Brabant) is hoogpathogene vogelgriep van het type H5N5 vastgesteld.

Bij een dode kuifeend in Werkendam (Noord-Brabant) is hoogpathogene vogelgriep van het type H5N5 vastgesteld. Dat heeft Nederland donderdag 15 december bij de Werelddiergezondheidsorganisatie OIE gemeld.

Het gaat daarmee om een andere vogelgriepvariant dan het H5N8-virus, dat de afgelopen weken massaal bij dode, wilde (water)vogels in Nederland en andere Europese landen is gevonden. Dit hoogpathogene H5N5-virus werd nog niet eerder in Nederland gevonden. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat bij een tweede eend uit dezelfde inzending een combinatie van H5N8/H5N5 werd aangetroffen. Verder is het virus tot nu toe niet aangetroffen in wilde vogels op andere locaties.

Hetzelfde H5-gen als in H5N8-virus

Het H5-gen uit dit nieuwe H5N5-virus is hetzelfde als dat in het H5N8-virus dat al circuleert, blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR). Waarschijnlijk heeft het virus zijn N-segment uitgewisseld met aan laagpathogeen vogelgriepvirus, waardoor de nieuwe variant is ontstaan. Het WBVR doet verder genetisch onderzoek naar het nieuwe type.

De virusstam waartoe het H5N8-virus behoort staat erom bekend gemakkelijk gensegmenten uit te wisselen met andere vogelgriepvirussen, zegt viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC. En bij wilde watervogels zijn veel laagpathogene virussen normaal aanwezig. Twee jaar geleden kampte de Verenigde Staten met een vogelgriepepidemie. Daar bleek later dat het hoogpathogene H5N8-virus dat uit Azië was gekomen, in Noord-Amerika verschillende gensegmenten had uitgewisseld, en dat zo nieuwe virussen waren ontstaan.

Reden tot zorg

“Het feit dat we weten dat H5N8 gemakkelijk gensegmenten uitwisselt, was al reden tot zorg”, zegt Kuiken, aan wie werd gevraagd of dit nieuwe virus extra reden tot zorg is. “Het betekent dat er virussen kunnen ontstaan met andere eigenschappen die we niet goed kennen. Als blijkt dat dat inderdaad nu gebeurd is, betekent het dat dit ook in Nederland kan gebeuren.”

Foto

  • ruimen van dode vogels op het strandje van het Hemmeland

    ruimen van dode vogels op het strandje van het Hemmeland

Of registreer je om te kunnen reageren.