001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 11 reacties

VVD: geef vrije-uitloopbedrijf ontheffing

De VVD in de Tweede kamer heeft zorg over de status van vrije-uitloopeieren als de ophokplicht langer dan 12 weken blijft bestaan, in verband met de uitbraken van vogelgriep.

In Kamervragen aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vraagt VVD'er Helma Lodders opheldering.

Status vrije uitloop behouden

Lodders vindt dat de status van vrije-uitloopeieren niet verloren zou moeten gaan, ook al moeten de leghennen op vrije-uitloopbedrijven opgehokt blijven. Bij biologische eieren is dat ook het geval. Zij bepleit om met spoed een ontheffing te regelen voor de vrije-uitloopkippen, zoals die ook geldt voor de biologische legkippen.

Laatste reacties

 • ep

  Is niet zo moeilijk dunkt me, het worden gewoon scharreleieren.
  Dit geeft tevens een opwaartse druk op de prijs van freilandeieren.
  Je moet er wat voor over hebben lijkt mij. De grootste schade wordt geleden door de vermeerderaars.

 • V

  Is niet zo moeilijk dunkt me . Dan hadden ze maar geen vermeerderaar moeten worden.

 • Tonnis

  Dit regelt onze regering toch niet, dit is toch een zaak van KAT.

 • Tonnis

  Dan kan ik tijdelijk mijn scharreleieren ook wel leveren als vrijeuitloopeieren, ze worden toch onder dezelfde omstandigheden gehouden.

 • jannetje

  vrije uitloop kippen mogen dan niet naar buiten maar ze hebben wel de beschikking over de overdekte uitloop. En bij koeien werkt het toch ook zo? Je levert een heel jaar weide melk, maar in de winter staan de koeien ook opstal. En de uitloopweides moet je wel onderhouden, of er kippen lopen of niet.

 • Tonnis

  Die vrije uitloop is geen extra ruimte. Als de kippen niet verder komen dan de overdekte uitloop, hebben ze net zoveel ruimte als een scharrelkip. En hoe je het ook wend of keert er wordt op dit moment geen ei gelegd waarvoor de kip buiten heeft gelopen.

 • V

  Wat is jou probleem Tonnis, verkeerde keuzes gemaakt in het verleden of kan je er niet tegen dat buurmans gras groener is dan dat van jouw.

 • Tonnis

  Soms heb je geen keuzes Cookie. Maar ik hoop een ding dat deze linkse staatssecretaris, niet overstag gaat voor dit rechts kamerlid.

 • V

  Ik hoop van wel, scheelt al gauw 8000 euro per week aan eiergeld en daar kan jij toch niets op tegen hebben Tonnis

 • Tonnis

  Als de kippen ook daadwerkelijk buiten lopen niet. Die 8000 euro is op dit moment niet eerlijk verdiend. En nog eens wat, ik hoop als straks de ophokplicht weer voorbij is, de pluimveehouders zich net zo strikt aan de regelgeving houden dan nu met de ophokplicht.

 • John*

  dan mogen de kippen, legnesten en voerlijnen naar buiten en de de poortjes net zo lang als nu de ophokplicht duurt dicht zodat de kippen toch de buitenuren gemaakt hebben tijdens de ronde.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.