001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Uitbraak vogelgriep in Zoeterwoude

Op een pluimveebedrijf in Zoeterwoude (Zuid-Holland) is vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het bedrijf met 28.500 dieren wordt geruimd.

Op een pluimveebedrijf in Zoeterwoude (Zuid-Holland) is vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het bedrijf met 28.500 dieren wordt geruimd. Het betreft hetzelfde legkippenbedrijf dat eind november 2014 door AI werd getroffen.

Een ander bedrijf binnen een straal van 1 kilometer, met ongeveer 30.000 kippen, wordt preventief geruimd. In de zogenoemde 3 kilometerzone bevindt zich nog één ander pluimveebedrijf, dat zal worden gescreend. Het ministerie heeft de besmetting op Eerste Kerstdag bekendgemaakt.

Vervoersverbod ingesteld

In verband met de uitbraak is rond de besmetting een beschermingszone ingesteld. Voor pluimveebedrijven binnen een zone van 10 kilometer rond het besmette bedrijf geldt een vervoersverbod. Pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel mogen niet worden vervoerd.

Negende besmette bedrijf

De uitbraak in Zoeterwoude is het negende geval sinds 26 november. Tot nu toe zijn naast de besmette bedrijven zes bedrijven preventief geruimd. Inmiddels zijn ongeveer een half miljoen kippen geruimd, 220.000 eenden en 6.600 vogels op een handelsbedrijf.

Laatste reacties

  • agro1

    gelukkig is het geen epidemie, maar verspreid voorkomende individuele gevallen met een bepaalde frequentie.

  • Henk Tennekes

    Vogelgriep zal naar mijn overtuiging overal daar uitbreken waar het oppervlaktewater verontreinigd is met imidacloprid. Tot nu toe was dat in ieder geval zo. Dit insecticide maakt vogels gevoeliger voor infecties.

Of registreer je om te kunnen reageren.