Foto: Reina de Vries PluimveeNieuws

Rabobank verwacht omschakeling vermeerderaars

Rabobank verwacht een flinke omschakeling van pluimveevermeerderingsbedrijven naar de vleeskuikenhouderij.

Uit de markt komen geluiden dat er voor 800.000 tot 1.000.000 moederdieren geen afzetcontract is na de lopende of reeds afgesloten ronde, meldt Rabobank in het nieuwste kwartaalbericht voor de pluimveesector. Dat is ongeveer 15% van de totale vermeerderingssector, die een strategische heroverweging zal moeten maken. De bank verwacht dat een groot deel hiervan zal omschakelen naar het houden van vleeskuikens binnen een concept.

Daling totaalaanbod

Daar zouden de Nederlandse pluimveeslachterijen mee gediend zijn. Sinds steeds meer pluimveehouders zijn omgeschakeld naar het houden van trager groeiende vleeskuikens, is het totaalaanbod gedaald. Een nieuwe toestroom van kuikens zou de slachterijen minder afhankelijk van import maken, aldus de Rabobank.

Beperkende factor op deze omschakeling zouden de pluimveerechten kunnen vormen, en de prijs hiervan. Sommige ondernemers zullen overwegen het bedrijf te staken, aldus Rabobank-analisten.

Herstructurering nodig

Afgelopen jaar heeft de vermeerderingssector in een diep dal gezeten vanwege de lage opbrengstprijzen voor broedeieren. Sectormanager Jeroen van den Hurk spreekt van zware tijden voor de sector. “Een flinke herstructurering is nodig om te komen tot fundamenteel marktherstel. Door het grote verschil tussen kostprijs en opbrengstprijs zal dit proces versneld plaatsvinden.” Hij verwacht dat de markt tot het tweede kwartaal van 2017 nodig heeft om weer kostprijsdekkend te worden, hoewel de ontwikkelingen rondom vogelgriep daarbij een onzekere factor blijven.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin