001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Kwart miljoen dieren geruimd in Boven-Leeuwen

In het 1 kilometer-gebied rond het besmette pluimveevermeerderingsbedrijf in Boven Leeuwen worden deze dagen 244.000 dieren van vier bedrijven geruimd, inclusief het besmette bedrijf.

Boven-Leeuwen – In het 1 kilometer-gebied rond het besmette pluimveevermeerderingsbedrijf in Boven Leeuwen worden deze dagen 244.000 dieren van vier bedrijven geruimd, inclusief het besmette bedrijf.

De 48.000 dieren van het vermeerderingsbedrijf in Boven-Leeuwen waar maandag een H5-besmetting is vastgesteld, zijn dezelfde dag vergast en dinsdag geruimd. Het is de zevende vogelgriepbesmetting sinds de eerste besmetting in Biddinghuizen op 26 november.

Preventieve ruiming

Dinsdag zijn ook de dieren van het tegenoverliggend legopfokbedrijf met 80.000 plaatsen en van een biologisch legbedrijf aan dezelfde weg preventief geruimd. Ook is begonnen met de stalvergassing van de 137.500 leghennen in een legbedrijf in Puiflijk, aan de rand van de 1 kilometer zône. Dit bedrijf wordt preventief geruimd. Deze bijna 45 weken oude hennen zaten in twee twee-verdiepingenstallen.

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen zes andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In het 10 kilometergebied liggen 29 andere pluimveebedrijven

Het bedrijf in Puiflijk behoort tot een onderneming in Lunteren die ook een legbedrijf met rond de 200.000 kippen heeft in het tien kilometer-gebied rondom het zondag besmet verklaarde legbedrijf in Hiaure (Fr.).

Vervoersbeperkingen

Het geruimde opfokbedrijf in Boven-Leeuwen is van broederij Het Anker in Ochten, dat ook in het 10 kilometer-gebied ligt en te maken heeft met vervoersbeperkingen. Vooralsnog is de broederij geblokkeerd, maar afhankelijk van de uitkomsten van de screening van de zes bedrijven in het beschermingsgebied, kan de NVWA ontheffing verlenen zoals dat ook geldt voor broederij Tanghe in Harderwijk in het toezichtsgebied Biddinghuizen. Het Anker heeft ook nog een opfokbedrijf en een legbedrijf in het toezichtsgebied rond Boven-Leeuwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.