Foto: Ronald Hissink PluimveeNieuws

Herziening regeling kwaliteitssysteem IKB Ei

IKB Ei is aan een grote onderhoudsbeurt toe. Momenteel worden wijzigingen voorbereid om het IKB Ei-schema aan te passen aan de wensen en behoeften van het heden. Komend voorjaar valt de beslissing.

Momenteel wordt gewerkt aan een herziening van de voorschriften voor legbedrijven in IKB Ei. Het kwaliteitssysteem in zijn huidige vorm bestaat alweer zo’n tien jaar. Het schema is wel regelmatig aangepast, maar nu is het tijd voor een grote onderhoudsbeurt.

De herziening van de voorwaarden gebeurt in een werkgroep met legpluimveehouders en daarna in het Centraal College van Deskundigen (CCvD), in afstemming met andere partijen zoals pakstations en retail. Het CCvD brengt advies uit aan het bestuur van Ovoned. Dat verwacht dat in februari of maart knopen kunnen worden doorgehakt, en dat de nieuwe regels per 1 mei of 1 juni 2017 van kracht worden.

Voorschriften aanscherpen

IKB Ei is en blijft een basissysteem met garanties op het terrein van traceerbaarheid, hygiëne, voedselveiligheid, welzijn en diergezondheid. Bij de onderhoudsbeurt van IKB Ei wordt allereerst gekeken of er voorschriften zijn die niet meer zinvol zijn en dus kunnen worden geschrapt.

Wat zeker aandacht zal krijgen, zijn de hygiënevoorschriften. Die zullen worden aangescherpt. Zo wordt overwogen een hygiënesluis met douche verplicht te stellen vanaf een nog vast te stellen datum. Ook is sprake van een omkleedruimte waar bezoekers zich moeten kunnen omkleden, voordat zij het bedrijfsterrein betreden, en de mogelijkheid om overall en laarzen per bedrijfsgebouw en per leeftijd te wisselen.

Verplicht stellen van wateronderzoek

Daarnaast wordt gesproken over het verplicht stellen van wateronderzoek (bacteriologisch uit de stalleiding en chemisch onderzoek van een monster uit de bron). En er komen regels om scheiding van eieren uit verschillende huisvestingssystemen op één locatie te borgen, via eikleur of op een andere wijze, zoals registratie van de eierstromen.

Mogelijk komt er ook een versoepeling in de vorm van een systeem van ‘gele kaarten’, waarbij bij bepaalde afwijkingen niet direct het certificaat wordt geschorst, maar eerst een laatste waarschuwing wordt gegeven.

Aangepaste hygiënevoorschriften

Overigens zijn de hygiënevoorschriften per 1 december tussentijds aangepast naar aanleiding van de vogelgriepuitbraken. Zo is de verplichting om een hygiënogram of een stalonderzoek te laten nemen (tijdelijk) opgeschort.

Beheer
WP Admin