PluimveeNieuws

‘Weer volle bak pluimvee slachten’

Eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo en pluimveeslachterij GPS in Nunspeet hervatten woensdagmorgen het slachten.

Beide slachterijen mochten maandag en dinsdag niet slachten, omdat ze in het beschermings- en toezichtsgebied rondom Biddinghuizen liggen. Dinsdagmiddag maakte de NVWA bekend dat naar beide slachterijen een corridor is gecreëerd waarlangs vanaf dat moment slachtdieren van buiten het ingesloten gebied onder voorwaarden mogen worden aangevoerd. Eén van die voorwaarden is dat de dieren dezelfde dag geslacht worden.

Lange werkdagen en extra slachtdagen

Tomassen Duck-To gaat woensdagmorgen om half zes “volle bak slachten”, aldus directeur Gertjan Tomassen. De eenden die eigenlijk maandag zouden worden geslacht, zijn het eerst aan de beurt. De eendenslachterij gaat de komende dagen lange werkdagen maken. Normaal slacht Tomassen Duck-To vijf dagen in de week van 5.30 tot 18.00 uur, maar de komende dagen wordt tot 20.00 uur doorgewerkt. Ook komende zaterdag zal worden geslacht om de twee verloren dagen in te lopen. Tomassen Duck-To slacht gemiddeld 180.000 tot 190.000 eenden per week. Het is de enige eendenslachterij in Noordwest-Europa.

Vleekskuikens naar andere slachterijen doorgeschoven

Pluimveeslachterij GPS in Nunspeet had woensdag niets ‘in te halen’ van maandag en dinsdag, want nagenoeg alle vleeskuikens die voor die dagen in de planning stonden, had GPS kunnen doorschuiven naar collega-slachterijen om daar geslacht te worden. Die slachterijen hebben extra uren gedraaid. “De sector heeft het probleem collectief opgelost”, aldus Jos Koedijk, operationeel manager bij GPS. Dat vergde het nodige overleg en geregel, maar het is gelukt.

Eieren woensdag nog niet opgehaald

Dinsdagmiddag is ook de regeling voor het transport van consumptie-eieren van de legbedrijven in het ingesloten 10 km-gebied versoepeld. Die eieren mogen sinds dinsdagmiddag worden vervoerd naar eierverwerker Nive in Nunspeet, die daarvoor is aangewezen.

Jasper van Loon van Interovo in Ochten, het moederbedrijf van Nive, laat weten pas donderdag met dat transport te zullen starten. “Alle vrachtwagens waren al ingepland voor woensdag en we moeten eerst uitzoeken om welke pluimveebedrijven het gaat.” Daarover wordt overlegd met de collega-eierhandelaren.

Interovo/Nive gaat de eieren met één en dezelfde vrachtauto in 1-op-1-transport ophalen en vervoeren naar Nunspeet. Daar worden de eieren gelost in een opslag. Daarna wordt de vrachtwagen gereinigd en ontsmet om vervolgens bij het volgende legpluimveebedrijf te gaan laden. De eierhandelaar aan wie de legpluimveehouder levert, kan de eieren uit de opslag in Nunspeet halen en in eigen pakstation verwerken.

Beheer
WP Admin