Van Dam: standstill niet noodzakelijk - Foto: Roel Dijkstra PluimveeNieuws

Van Dam: standstill niet noodzakelijk

Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, acht het instellen van een standstill voor de pluimveesector niet noodzakelijk. Dat laat Van Dam in een brief aan de Tweede Kamer weten.

In de brief geeft hij een update van de actuele situatie rondom vogelgriep.

Bij de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in 2014 werden standstill-periodes ingesteld, waarbij alle vervoer van en naar pluimveebedrijven tijdelijk verboden werd om een betere inschatting te kunnen maken van de situatie. In de huidige situatie zijn de epidemiologische situatie en de contactbedrijven in beeld en is een crisisorganisatie inmiddels opgericht, aldus Van Dam. Bovendien gelden al landelijke maatregelen, waaronder de ophokplicht en het bezoekersverbod. Daarnaast zijn in de 10 kilometerzone vervoersverboden ingesteld. Op basis van die factoren acht Van Dam ditmaal een standstill-periode niet noodzakelijk, ondanks dat het draaiboek hiertoe de mogelijkheid biedt.

Erfgrenzen zichtbaar markeren

Wel zijn preventief twee nieuwe landelijke maatregelen ingesteld. De bezoekersregeling voor pluimveebedrijven wordt uitgebreid. Commerciële pluimveebedrijven moeten verplicht de erfgrenzen duidelijk zichtbaar markeren. Bezoekers mogen dit erf alleen betreden wanneer zij voldoen aan een hiervoor opgesteld hygiëneprotocol. Ook moet bezoek geregistreerd worden.

Verklaring nodig voor vervoer tussen pluimveebedrijven

Daarnaast is een landelijke regel ingesteld wat betreft het vervoer van pluimvee tussen pluimveebedrijven, zoals het verplaatsen van jonge hennen van het opfokbedrijf naar het legpluimveebedrijf. Dat mag alleen met een dierenartsverklaring, wanneer het vervoer rechtstreeks plaatsvindt en gehouden wordt aan een hiertoe opgesteld hygiëneprotocol. Een dierenarts moet het pluimvee in de 24 uur voordat het op plaats van bestemming aankomt, geïnspecteerd hebben op klinische verschijnselen op het pluimveebedrijf waar de dieren vandaan komen. Het pluimveebedrijf dat de dieren ontvangt, moet deze dierenartsverklaring 6 maanden bewaren.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin