Tsjechië haalt 3,5 miljoen Poolse eieren terug. - Foto: Ton Kastermans PluimveeNieuws

Tsjechië haalt 3,5 miljoen Poolse eieren terug

Tsjechische pluimveehouders hebben moeite om aan de vraag naar eieren tegemoet te komen, sinds afgelopen week 3,5 miljoen Poolse eieren zijn teruggehaald door de Tsjechische voedselautoriteit. Dat zegt een vertegenwoordiger van de Tsjechische pluimveeorganisatie tegen radiozender Radio Praag.

De eieren worden gelinkt aan de Europabrede uitbraak van Salmonella enteritidis. Eieren verspreid via een Pools pakstation zouden volgens Europese autoriteiten de bron zijn van deze uitbraak. Na Nederland en Kroatië is Tsjechië zover bekend het derde land waar de autoriteiten partijen eieren hebben gehaald.

Tsjechen kunnen zelf niet in vraag voorzien

In totaal zijn in Tsjechië 2,67 miljoen eieren teruggehaald uit verschillende supermarktketens, en 900.000 eieren bij een verwerker. De pluimveehouders kunnen niet in de ineens sterk toegenomen vraag voorzien doordat de binnenlandse productie door druk van goedkope Poolse eieren de afgelopen jaren gekrompen is, stelt Gabriela Dlouhá van de Czech-Moravian Poultry Union. De Tsjechische leghennenstapel bestond in april dit jaar uit ruim 6 miljoen leghennen.

Beheer
WP Admin