LTO/NOP-voorman Hubers: vrees wordt bewaarheid - Foto: Bert Jansen PluimveeNieuws

LTO/NOP-voorman Hubers: vrees wordt bewaarheid

“Wat we al vreesden is nu gebeurd. De enorme virusdruk uit de natuur waardoor vogels bij bosjes uit de lucht vallen door hoogpathogene vogelgriep, is onze stallen binnengevallen”, zegt LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers.

“Het blijft een schok en een enorme teleurstelling en we kunnen slechts hopen dat het hierbij blijft”, zegt Hubers. Hij roept zijn achterban en alle ander pluimveehouders in Nederland op om alles te blijven doen om insleep te voorkomen. “Hygiënebesef is van levensbelang in deze tijden, een besmetting is een ramp voor iedereen die het treft.” Zijn gedachten gaan uit naar de getroffen eendenhouder.

Hij vervolgt: “De huidige situatie vraagt dan ook van ons allen de uiterste discipline er alles aan te doen om insleep vanuit de natuur te voorkomen. Hoe moeilijk deze opgave ook lijkt, het is het enige wat we op dit moment kunnen doen.”

Hubers vindt de door het ministerie van Economische Zaken afgekondigde maatregelen proportioneel. “Er is geen standstill afgekondigd, want dat doe je doorgaans als de besmettingsroute onduidelijk is en moet worden onderzocht. Hier is de besmetting wel duidelijk, het virus zit overal om ons heen in het wild.” Hij vreest voor het feit dat de dode vogels in de natuur niet snel genoeg opgeruimd kunnen worden. “Nu lijkt dat nog te lukken, maar als kraaien, vossen een andere aaseters de kans krijgen om aan de besmette karkassen te komen, hebben we nog een veel groter probleem.”

‘Er is geen standstill afgekondigd, want de besmetting is duidelijk. Het virus zit overal om ons heen in het wild’

Hubers kijkt breder dan alleen vandaag: “We staan nu met de rug tegen de muur, het steeds vaker terugkomen van vogelgriepuitbraken is een enorme bedreiging voor onze sector. Op de eerste plaats natuurlijk door de directe schade, maar zeker ook door de imagoschade die de pluimveehouderij ermee oploopt. Hoewel we als belangenbehartigers op dit moment druk zijn met dossiers als fijn stof, fosfaatplafonds, toekomstvisie en wat dies meer zij, is het de vogelgriep die ons op dit moment in een greep houdt.”

‘Voor de toekomst hoop ik dat we wel kunnen vaccineren, want met de huidige virusdruk is het wachten op de volgende besmetting’

Hij vervolgt: “Door het ontbreken van een deugdelijk vaccin en het feit dat vaccineren op dit moment sowieso bij wet verboden is, kunnen we niet anders dan het virus buiten proberen te houden met alles wat in onze macht ligt. Voor de toekomst hoop ik dat er een tijd aanbreekt dat we wel kunnen vaccineren, want met de huidige virusdruk is het helaas wachten op de volgende commerciële besmetting.”

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin