Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

'Wilde vogels monitoren om vogelgriep te voorkomen'

Monitoring bij wilde vogels kan als 'early warning'-systeem helpen bij het voorkomen van vogelgriepuitbraken, concluderen onderzoekers na een studie naar de verspreiding van het H5N8-virus.

Dit virus veroorzaakte eind 2014 uitbraken van hoogpathogene vogelgriep op 5 Nederlandse pluimveebedrijven, maar dook in een korte tijdsspanne ook op in Japan en Noord-Amerika. Vermoed werd dat het virus verspreid werd door wilde vogels, maar hard bewijs hiervoor ontbrak.

Onderzoekers van 32 instituten wereldwijd, waaronder vanuit Nederland het Erasmus MC, de Universiteit van Utrecht en het voormalig Centraal Veterinair Instituut (nu: Wageningen Bioveterinary Research) onderzochten de rol van trekvogels bij deze uitbraken. Ze kwamen, onder andere door genetische analyse van virusmonsters uit verschillende landen, tot de conclusie dat het H5N8-virus hoogstwaarschijnlijk via geïnfecteerde wilde vogels vanuit Azië via broedplaatsen in het Noordpoolgebied naar Europa en Noord-Europa is verspreid.

Rekening houden met nieuwe verspreidingsroute

De Gezondheidsdienst voor Dieren noemt het belang van de resultaten van dit onderzoek voor de pluimveesector. "Het is voor de pluimveehouderij belangrijk rekening te houden met deze nieuwe route van verspreiding van hoogpathogene vogelgriep," zegt Ruth Bouwstra, nu sectormanager pluimvee bij GD en eerder bij het onderzoek betrokken via CVI, in een reactie. Onderzoeker Thijs Kuiken van het Erasmus MC stelt dat het in de toekomst mogelijk moet zijn om pluimveehouders veel eerder te waarschuwen over vogelgriepuitbraken, nu meer bekend is over de rol van trekvogels bij de verspreiding van vogelgriep.

Wageningen Bioveterinary Research waarschuwde afgelopen week dat alertheid in Nederland geboden is, omdat hoogpathogeen H5N8-virus is gevonden bij verschillende wilde vogels in Rusland en de kans bestaat dat dit virus opnieuw in landen opduikt die 2 jaar geleden ook besmet raakten.

Eén reactie

  • Joerissen

    Voorlopig dus weer lekker scharrelen in de Wintergarten!

Of registreer je om te kunnen reageren.